”Mitt sommarlov, vad jätteskönt mitt sommarlov ska bli.”

Så lät det när sångerskan Anita Hegerland för en herrans massa år sedan fångade idealbilden av ett barns känslor inför en stundande skolavslutning. Men orden känns ganska främmande för Courtney Smith som nyligen gick sin sista dag i femte klass. I likhet med andra amerikanska skolbarn har hennes vårtermin redan tagit slut, och nu väntar ett tre månader långt sommarlov.

Några förväntansfulla planer för de närmaste månaderna har Courtney inte. Leka med kompisar, surfa på internet och kolla på tv är programpunkterna som hon radar upp.

Några resor med familjen säger hon inte ett ord om. Mamma är servitris och pappa har nyligen fått ett nytt jobb på en budfirma. Några pengar till semesterresor finns inte i hushållskassan, och om det skulle gjort det kan ändå ingen av föräldrarna ta ledigt mer än över en helg.

Att i likhet med ungarna i villaområdet åka i väg på månadslångt sommarläger finns inte heller på kartan. I stället får Courtney och brorsan, som ska börja gymnasiet till hösten, rå sig själva. Risken för att tristessen snart kommer att lägra sig verkar uppenbar.

Miljontals skolbarn runtom i USA är i samma situation.

Landet har västvärldens kortaste skolår och längsta sommarlov. Samtidigt har amerikanska löntagare industrivärldens kortaste semestrar. Någon lagstiftning om betald ledighet finns överhuvudtaget inte.

De flesta anställda erbjuds ett par veckors semester av sin arbetsgivare, men många lågavlönade får ingen betald ledighet över huvud taget.

Kombinationen sätter många föräldrar på prov, för vem ska hålla koll på ungarna när lärarna inte gör det?

Jurister och läkare har i decennier löst pusslet genom att sätta junior och hans syster på privata läger. Men om morsan och farsan knappt har råd med hyran finns inte heller någon buffert till att skicka i väg pilten för att gnugga geniknölarna eller slipa på golfsvingen i naturskön miljö. I stället för en sommar späckad med aktiviteter väntar heta dagar fulla av inaktivitet.

De amerikanska sommarloven är så långa att forskning visar att eleverna drabbas av omfattande kunskapstapp. Veckor och månader av pluggande går förlorade mellan skolavslutningen och höstterminsstarten. Men förlusten är olika stor beroende på vilken klassbakgrund barnet har. Låginkomsttagarnas barn klarar sig sämst.

Inte undra på att sommarlovet för Courtney mer känns som en blueslåt än en glättig schlagerdänga från 70-talet.

 

 

Anders Eld