Standingomslag0666loggaFå böcker ger så mycket inblick i hur världen fungerar just nu som Guy Standings Prekariatet. Den nya farliga klassen (Daidalos, övers. Joel Nordqvist). Alltfler lever på tillfälliga, osäkra arbeten ­– och det urholkar både arbetsmarknaden, samhällsnyttan och politiken över hela jordklotet. Boken avslutas med två alternativ: antingen går allt åt helvete och fascismen tar över. Eller så bygger vi ett nytt samhälle, baserat på en grundläggande medborgarlön. Standing ger oändligt med exempel och verkställer en isande brännmärkning av socialdemokratins anpassning till nyliberalismen och till ”en politik baserad på bilder och ljudklipp”. Läs den och få sammanhang!

Motsatsen

De som har fasta anställningar undrar förstås vilken klass de tillhör. Svaret är att Standings term är "salariatet" (av engelskans "salary"=månadslön).