Annelie-busskonflikt

Kommunals ordförande Annelie Nordström och LO-basen Karl-Petter Thorwaldsson delade ut flygblad om busskonflikten vid Slussen i Stockholm. Foto. HENRIK MONTGOMERY

 

På Slussen i Stockholm fanns under förmiddagen Kommunals ordförande Annelie Nordström för att prata med några av förbundets 1 400 medlemmar.

– Jag har pratat med medlemmar här som har jobbat i branschen i över 30 år och arbetsvillkoren blir bara tuffare och tuffare. Så det här är väldigt viktigt för bussförarnas arbetsmiljö och deras allmänna arbetsvillkor och hälsa.

Hon säger att bland både medlemmar som tagit sig till Slussen och de som finns i förhandlingsdelegationen så är frågan om tryggare anställningsvillkor vid överlåtelse av verksamhet i samband med nya entreprenörer den helt klart viktigaste frågan.

– Man kan inte vid varje byte behöva söka sitt jobb igen. Det är inte okej att vara provanställd när man är en yrkesvan person som kanske har kört buss i 15 år.

TT: Hur tror du att det kommer att gå i dag?

– Jag är övertygad om att medlarna kommer att känna stor press på sig, genom de här konfliktåtgärderna, att föra oss tillbaka till förhandlingsbordet och försöka hitta lösningar. Och det hoppas jag verkligen att man gör.

Några nya förhandlingstrevare i busskonflikten har inte tagits. Bussarbetsgivarnas vd Peter Jeppsson lägger ansvaret på Kommunal.

– Det är de som har bollen, det var de som tackade nej till medlarbudet, säger han.

Han tror därmed att busstrejken fortsätter över midsommarhelgen.

– Det utgår jag ifrån, säger Jeppsson.