Förhandlingarna mellan facken och regeringen har kört fast. Orsaken är dubbla budskap från regeringspartiet AKP, enligt facken. Presidenten förespråkar en fredlig lösning medan premiärministern hotar med mer våld.

Arbetarfacket Disk och tjänstemännens Kesk ingår i den så kal-lade Taksim-plattformen som är demonstranternas språkrör i samtalen med regeringen. Förra veckan gick båda facken ut i två dagars strejk till stöd för det pågående upproret. Men det har inte haft någon större effekt på regeringen.

– Under våra samtal har både presidenten och vice premiärministern visat en försonlig inställning, men premiärminister Erdogan agerar som en envåldshärskare, även mot sina egna, berättade Huseyin Tosun, Kesks ordförande i Istanbul, när Arbetet träffade honom under en manifestation på Taksimtorget i söndags.

Ytterligare samtal med regeringen är planerade, men Tosun har inga förhoppningar om en snabb lösning.

Klockan sex i tisdags morse slog polisen till mot Taksimtorget i cent­rala Istanbul med pansarvagnar och tårgas. Därmed har demonstranterna förlorat kontrollen över sitt viktigaste fäste som varit ockuperat i två veckor.

Torget har ett stort symboliskt värde för fackföreningsrörelsen och den politiska oppositionen. Det är här de största manifestationerna mot regeringen äger rum.

Den 1 maj 1977 besköts demonstranterna av prickskyttar från höghusen runt torget. En miljon demonstranter flydde i panik och 37 av dem trampades ihjäl eller sköts till döds.

Det är fortfarande outrett vilka som låg bakom massakern. Sedan den dagen har fackföreningarna döpt om Taksim till 1 maj-torget.