Sveriges Byggindustrier och Byggnads kräver fler kontroller. Arbetsmiljöverket måste få fler inspektörer för att komma åt de riktigt farliga jobben, anser de.

– Det är beklagligt att så många arbetsplatser blir stoppade i vår bransch, säger Ola Månsson, vd för Sveriges Byggindustrier. Samtidigt tycker jag att det är positivt att Arbetsmiljöverket kontrollerar små företag som vi inte kommer åt med våra utbildningar.

Det rör sig om mindre entreprenörer som inte är anslutna till arbetsgivar- och branschorganisationer och därför inte följer samma strikta säkerhetsregler, berättar han. Bara 3 200 företag, av totalt 85 000, är med i Sveriges Byggindustrier.

– Skitsnack, säger Mattias Landgren, chefsjurist på Byggnads. Det är de stora som lägger ut jobben på små entreprenörer i hur många led som helst. Det är därför det ser ut som det gör inom branschen.

Han är inte ett dugg förvånad över att byggararbetsgivarna förra året stod för nästan lika många förbud som alla andra branscher tillsammans.

– En byggnadsarbetare dör i månaden, skulle samhället acceptera om en polis eller lärare dog varje månad?

Byggnads lyckades driva igenom kravet på en ”huvudentreprenör” på varje bygge i senaste avtalsrörelsen. Men för att skapa  ordning och reda i branschen behövs också fler inspektörer ute på arbetsplatserna, anser facket.

– Jag håller med fullständigt, säger Ola Månsson.

Men det är inte branschen som blivit osäkrare – tvärtom, arbetsgivarna satsar mer än någonsin på säkerheten, hävdar Björn Samuelsson, adjungerad professor vid Tekniska högskolan i Luleå och ansvarig för hälsa och säkerhet vid Sveriges Byggindustrier.

– Det är inspektionen som har blivit mer på hugget.

Det gäller kanske dina medlemmar, det vill säga de stora företagen, kan du säga samma om de mindre?

– Nej, de hamnar under både min och inspektionens radar.