Regeringen åkte på två nederlag om åkeri- och taxibranschen i riksdagen i dag. Däremot vann regeringen omröstningen om ändringar i utstationeringslagen. Miljöpartiet röstade som regeringspartierna.

Utgången blev den väntade. Partierna röstade som de hade sagt senast i riksdagsdebatten i fredags. Därmed går majoriteten i riksdagen på Transports linje.

Regeringen led nederlag på två punkter:

• Regeringen ska utreda schysta villkor i åkeribranschen efter holländsk modell. Syftet är bland annat att få borde falska egenföretagare, det vill säga förare med F-skattsedel som egentligen borde vara anställda.

• Obligatoriska redovisningscentraler ska stoppa skattefusket i taxibranschen.

De rödgröna och Sverigedemokraterna drev igenom besluten. Riksdagen gör därmed så kallade tillkännagivanden och talar om regeringen ska göra. Om regeringen följer besluten återstår att se.

Däremot vann regeringen omröstningen om ändringar i utstationeringslagen med 183 röster mot 139. Förslaget från S och V om att representanter för utländska företag i Sverige ska ha rätt kollektivavtal röstades ner.

Nu begränsas lagändringen till att utländska företag som utstationerar, det vill säga tillfälligt anställer arbetstagare, i Sverige ska bli skyldiga att anmäla sig till Arbetsmiljöverket och anmäla en kontaktperson i Sverige.

Kontaktpersonen ska representera företaget gentemot facket och myndigheterna.