Foto: Erik Larsson

Städarna som röjer efter nattens kravaller i Husby väntar sig att det finns nya utbrända bilvrak i morgon.

 

– Det kommer att brinna igen.
– Varför det?
– De kommer inte att ge sig förrän de har dödat en polis sa en av dem i TV4 i morse.

Så går snacket bland de anställda på ett dagcenter morgonen efter de våldsamma kravallerna i Husby.

Ett utbränt bilvrak på parkeringsplats vid Husby centrum. Fem personer borstar bort soten. Nu väntar en ny natt.

– I morgon kan det bli ännu mer att städa, säger Zirak Taha som anlitats av Svenska Bostäder för att göra rent efter gårdagsnattens kravaller.

På en daglig verksamhet mitt emot Husbygårdsskolan berättar personalen om hur de tänker kring bråken i går och förrgår natt.

– Jag visste inte om jobbet skulle vara kvar då jag kom hit, säger Eva Berg.

Hennes väninna, som jobbar på förskolan alldeles intill, måste i dag flytta med sina barn till andra lokaler eftersom någon kastat in en brandbomb. Polisen uppger att ungdomar under natten har satt eld på ett dussin bilar i Husby. Sju poliser ska vara lindrigt skadade och ett 20-tal ungdomar gripna.

Kollegan på den dagliga verksamheten Görlin Nyström-Östman säger att hon pratat med några av ungdomarna som deltog i upploppen.

– De säger att de skiter i allt. De har inget hopp, ingen framtidstro – men det tror jag inte på. Alla människor har en drivkraft.

Enligt henne saknar Husby en social sammanhållning.

– Det finns hundra olika språk och kulturer här som lever sina liv i olika enklaver, fortsätter hon.

Kommunals företrädare i Rinkeby-Kista, Riita Eddib, säger att hon är orolig för att medlemmarna som jobbar på nätter och kväller ska skadas ifall det blir fler sammandrabbningar. Några rapporter om skadade har ännu inte kommit in, men i kväll ska fackliga företrädare träffas och diskutera arbetsmiljön.

Föreningen Megafon uppger att upploppen började efter att polisen i förra veckan skjutit ihjäl en 68-årig man, vilket fått många ungdomar att reagera starkt.

Det är dock Akil Ak, som står på gården utanför sin lägenhet, tveksam till.

– Det var säkert arga för det, men det vara bara en ursäkt. Ungdomarna har inget att göra och ingenstans att vara – så hör de som bor i närheten att det händer något i Husby så då kommer de hit, säger han.

Elina Fodeha. Foto: Erik Larsson

I dag, tisdag, är butikerna öppna och det ser nästan ut som vanligt. På Svenska Bostäder är de anställda oroliga över vad som kommer att hända senare i kväll. De beklagar att polisen som tidigare höll till i en lokal alldeles intill har flyttat.

En ung kille i mörk mustasch lägger sig i.

– Polisen har inte flyttat, de har bara bytt lokal till Kista, säger han men vill inte prata mer om kravallerna eftersom han säger att han är polis och inte är i tjänst just nu.

På Regnbågen Montessori språkförskola berättar förskolläraren Elina Fodeha att hon bott i området och jobbat på dagiset i 17 år. Hennes son har växt upp där och enligt henne känner inte ungdomarna någon tillit till polisen eller andra myndigheter. Samtidigt har det skett en social nedrustning. Bankerna, socialkontoret, stadsdelsnämnden har flyttat ut.

– Men kriminaliteten har flyttat in, säger Elina Fodeha.

Hon nickar mot ett stort plasttält alldeles intill dagis. Under står några byggnadsställningar.

Förr fanns där en 300 kvadratmeter stor tvättstuga och en samlingslokal för eritreanska föreningen. Men den sattes i brand för några månader sedan.

– Det känns som om det är anarki och att alla som har en tändsticksask i fickan kan tutta på för att uttrycka sitt missnöje.

Elina Fodeha säger att hon inte är orolig för sin egen säkerhet, men att bråken rädd gör henne sorgsen.

– Det är så svårt att förklara för barnen varför det brinner när man inte själv vet.

 

Yvonne Hagman och Eva Berg. Foto: Erik Larsson

Erik Larsson
08-796 25 36

Fakta

Enligt Arbetsförmedlingens rapport "Ungdomar på och utanför arbetsmarknaden" var Husby ett av de områden i Sverige där ungdomar mellan 16 och 19 år arbetade och studerade i lägst grad. 2010 var det 570 ungdomar som varken arbetade eller studerade, vilket motsvarade 20 procent av ungdomarna i området.

Källa: TT