Foto: International Transport Workers' Federation

Foto: International Transport Workers’ Federation

Hava-is medlemmar demonstrerar för fackliga rättigheter.

 

Tusentals anställda på flygplatserna runtom i Turkiet går ut i strejk i morgon, onsdag. Och det är just strejkrätten som står högst upp på det turkiska facket Hava-is kravlista.

Strejken är riktad mot det statliga flygbolaget Turkish Airlines, där facket har cirka 15 000 medlemmar. Eftersom bolaget dominerar branschen nästan utan konkurrens väntas stora delar av flygtrafiken slås ut från klockan tre i natt.

Facket gick ut i strejk i maj förra året i protest mot en ny lag som innebar strejkförbud för alla anställda på flygplatser, det vill säga både kabin-och markpersonal.

Strejken tvingade regeringen att dra tillbaka strejkförbudet så småningom. Men medlemmarna fick betala ett högt pris för framgången: 305 anställda som deltagit i protesten, merparten kabinpersonal och flygtekniker, blev av med sina jobb.

Nu kräver Hava-is att samtliga medlemmar som fått sparken på grund den fackliga protesten ska komma tillbaka till sina jobb.

På kravlistan finns även det omtalade förbudet mot rött läppstift och nagellack i samma färg bland kabinpersonal. Ett förbud som infördes av Turkish Airlines nyligen med motiveringen att det kunde skada kvinnornas ”visuella integritet”, vad det nu kan betyda.

Men förbudet väckte kraftiga protester i landet och bolagets ledning tvingades backa i söndags. Det är ”övernitiska underchefer” som utfärdat läppstiftsförbudet utan att informera högsta ledningen, hävdar vd:n Temel Kotil.

– Vi har inga problem med vare sig läppstift eller nagellack hos personalen, men det blev en stor fråga när det kom ut i media. På något sätt har våra underchefer satt upp regler utan att fråga oss.

Det handlar inte bara om läppstift, berättar Gizem Sures, pressansvarig på Hava-is.

– Arbetsgivaren lägger sig i allt, från hur de anställda ska klä sig till vilken frisyr de ska ha. Det är en del av den konservativa AKP-regeringens planer att påtvinga oss en muslimsk livsstil.

Gizem Sures tror inte att fackets kravlista kan ha bidragit till att flygbolaget nu backat från förbudet.

– Ledningen hade inte räknat med att läppstiftsförbudet skulle väcka så kraftiga reaktioner i hela landet.

För fackets del är läppstiftskonflikten nu utagerad och de viktigaste kraven är att de uppsagda medlemmarna får tillbaka sina jobb och att vilotiderna vid långdistansflygningar inte kortas.

– Turkish Airlines vill korta vilotiden från 36 timmar till 24, vilket vi aldrig kommer att gå med på. Det handlar både om vår och resenärernas säkerhet.