– Det är bra att det löste sig och att vi fick igenom kraven, säger Pernilla Danielsson, Ekillaskolans restaurang i Märsta. I går fick hon besked om att hon inte behövde strejka. 

Ari Snorrason,  kökschef och arbetsplatsombud på samma skola, fick klart för sig att det inte skulle bli någon strejk vid 14-tiden i går, söndag. Då fick han ett sms med beskedet att Kommunal och SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) kallade till gemensam presskonferens.

– Det var skönt att gå till jobbet i morse. Det känns som en seger, säger han. Arbetsgivarna såg vilket motstånd de mötte så de insåg att det bara vara att lägga ner.

Pernilla Danielsson höll sig inte ständigt uppdaterad hela dagen i går.

– Jag tittade på tv på kvällen och fick veta, säger hon.

Anna-Lena Nordin, lokalvårdare och arbetsplatsombud på Östervåla skola, fick också sms med besked om läget i går. Hon och kollegan Anita Alteby är glada över att det inte blev konflikt.

– Det var en lättnad att få veta att det inte bli någon strejk. Det känns bra att jobba. Det var bra att de kom överens och att vi fick igenom det vi ville ha, säger hon.

 

Foto: JANERIK HENRIKSSON

Foto: JANERIK HENRIKSSON

Ari Snorrason, Pernilla Danielsson och Anna-Lena Nordin är nöjda med att inte behöva gå i strejk.

”Vår strejk märks direkt”

Avtalet i korthet

• Lönerna höjs med 1 700 kronor på 37 månader – 550 kronor i år, 550 kronor nästa år och 600 kronor 2015. Det sker den 1 april varje år.  Totalt höjs lönerna med 7,7 procent.
• Lägstalönen för yrkesutbildade höjs med 1 700 kronor från 18 420 kronor till 20 120 kronor 2014. Den andra lägstalönen för outbildade höjs med 1 380 kronor från 16 720 till 18 100 kronor för en 19-åring. I gengäld ska det fortare att komma upp i den högre lägstalönen.
• Begränsning av delade turer skrivs in i avtalet. Sammanhållna arbetspass bör eftersträvas men schemaläggningen görs ”utifrån verksamhetens behov” .
• Begränsning av visstidsanställningar hänskjuts till en arbetsgrupp.
• Alla, oavsett ålder, ska kunna få introduktionsanställning på heltid med 75 procent av lägstalönen. De oavlönade 25 procenten ska ägnas åt studier.
• Tillägget på lönen till föräldralediga ska betalas ut i sex månader – en månad mer än nu.
• Löneökningarna ska betalas ut snabbt. Kommunerna ska inte dra ut på tiden i flera månader.