Elin Hellqvist

 

LO:s ordförande gjorde det. Arbetets chefredaktör också. Liksom en gammal LO-ekonom, en frispråkig vänsterdebattör, en avgående partistyrelseledamot … och många fler.

De testade sina kunskaper om arbetarrörelsens historia i Arbetets monter häromhelgen när Socialdemokraterna höll kongress. För några gick det bra, andra ville helst smuggla undan sitt resultat.

Men allesammans fick se sig slagna av Elin Hellqvist – 17-årig gymnasist från Helsingborg, på estetiska programmet med dans som huvudämne.

Grattis! säger Arbetet som ringer upp för att berätta att hon var en av två med alla rätt, och dessutom den som klarade utslagsfrågan bäst av de två.

Stort skratt i luren. Långt fnitter. En både överraskad och mycket nöjd röst:

– Vann jag? Vad roligt! Det trodde jag inte …

Vad gjorde du på kongressen?

– Jag var där med min pappa (Kent Hellqvist, IF Metallombudsman, red anm). Jag är med i både S och SSU, och jag hoppas på en framtid i politiken.

– Det skulle vara kul att komma med i kommunfullmäktige. Jag går på alla möten, försöker alltid visa mig där så att folk ska komma ihåg mig som en aktiv person.

Pappa? Ni fuskade väl inte?

– Nej, han gjorde också quizen, men då måste det ju ha gått sämre för honom.

Hur kommer det sig att du kan din historia så bra?

– Jaa, mycket har min pappa lärt mig. Men jag läser en hel del också, tycker det är intressant.

Och sen brister Elin Hellqvist ut i ett lika långt fnitter igen. Hon får veta att förstapriset i Arbetets quiz var en Ipad.

Själv kan du testa dina kunskaper i arbetarrörelsehistoria om du klickar på länken här nedanför. Men här är det bara äran som gäller, förstapriset har gått till en person som har planer på att själv göra avtryck i just arbetarrörelsens historia.

• Slår du Elin? Här hittar du quizet?

(reportern klarade sju rätt av nio, ganska bra på utslagsfrågan)