En man i publiken lägger huvudet på sned och väser till sin granne:

– Då är saken klar. Vi demokrater vinner alla presidentval från och med nu.

Vi lyssnar till en föreläsning om hur USA:s ”nya” minoriteter röstade i presidentvalet. Och bilden är tydlig: 71 procent av latinamerikanerna och 73 procent av amerikaner med asiatiskt ursprung röstade på demokraterna.

Och demokraterna kommer alltid att vinna om nuvarande mönster består, det vill säga att republikanerna försöker göra det svårare för dessa grupper att teckna försäkringar, hitta bostäder eller ens registrera sig för val även om de är amerikanska medborgare.

Rasismen är alltså fortfarande en realitet i USA, även om den har övergått i strukturer utifrån folkbokföringsort och möjlighet att hämta ut giltig legitimation.

Och plötsligt blir likheterna med Sverige tydliga.

Här har media uppmärksammat svårigheten att ens öppna ett bankkonto i socialt utsatta områden och vi har sett alla turer med människor som hamnat i ett byråkratiskt moment 22 när de ska förnya sin legitimation.

En fungerande byråkrati är bra och nödvändig.

Men den måste utformas så att den kommer alla medborgare till godo och får inte i sig själv bli diskriminerande.

Martin Klepke