Johannes Drakenberg.

Foto: Erik Mårtensson

En arbetsdag? Egentligen har han tre helt olika sorters arbetsdagar, men ibland flyter de ihop till en mix – som kan påminna om musikblandningen under en riktigt bra kväll på dansgolvet.

Johannes Drakenberg jobbar som artist. Hans helt vanliga dag kan vara fylld med möten, helt enkelt förhandssnack och förhandlingar om framtida spelningar. Nästa dag blir det kanske tio timmar i studion, han söker ny musik, skapar egen och blandar för framtida klubbspelningar.

Sedan är det helg – och arbetsdagen förskjuts till arbetsnatt. Spelningar­na kan vara på klubbar och fester hemma i Stockholm, men lika gärna någon annanstans i världen. Förra helgen var det Riga och Düsseldorf som gällde.

– I snitt har jag ungefär tre spelningar i månaden, och just nu blir det mest utomlands, säger han och berättar om ett jobb i Miami:

– Jag var ganska tveksam, det handlade om att spela på en 18-årsfest i en byhåla … Men det blev riktigt kul! Fullt hus och helt packat på golvet med ungdomar som gav järnet.

Ett annat uppdrag som blev en positiv överraskning var lunchbeat, när över 600 nyktra människor i Stockholms city dansade sig svettiga under en timme mitt på dagen.

– Jag blev chockad. Trodde aldrig att den publiken skulle ge så mycket energi, men det är en av mina
topp tre-spelningar i Sverige.

Alltsammans började i åttan. Johannes Drakenbergs bror driver krogen Teaterskeppet, och på en rast visade han hur man mixar musik.

– Sen gick jag hem och började testa … Och efter ett år instängd med datorn hade jag kommit underfund med hur allt fungerade, och det var då jag förstod att det jag sysslade med var precis det en dj gjorde, sen dess har jag inte kunnat gå tillbaka.

Karriären rullade i gång. Hans sound brukar beskrivas som nytt och eget. Från början jobbade han med vinyl och cd. Men de senaste tre åren är han tillbaka vid det digitala. Arbetsredskapen involverar Wii-kontroller, Ipads och vanliga datorkontrollenheter.

– De läser av mina handrörelser, berättar Johannes Drakenberg. Och nu har insett att jag inte vill göra något annat med mitt liv!

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

 

Fakta

Om Johannes ­Drakenberg

25 år, frilansande dj i Stockholm och övriga världen.

År i yrket: 8.

Tjänar: Varierar, ofta 5 000 kronor för en tvåtimmarsspelning.

Bäst med yrket: Att kunna dela med sig av sina känslor, påverka andra med det man älskar.

Sämst: Heathrow. Ja, allt resande.

Stolt över i jobbet: Att jag lyckats ta mig så långt utan att kompromissa med mig själv.

Om jag inte vore dj: Skulle kanske designa webbsidor.

Analogt eller digitalt? Analogt låter bättre för mig, men digitalt är smidigare och mer kreativt utmanande att jobba med.

Favoritartist: Chemical Brothers.

om DJ:s
Titeln: Discjockey (dj) är kanske missvisande, inte många plattor spelas längre sedan datorn blev arbetsredskapet.
Antal: Runt 500 som kan försörja sig på jobbet, enligt en kvalificerad gissning av Musikerförbundets ordförande Jan Granvik.
Lön: Minst 1 500 kronor för tre timmar, enligt facket. 2 250 för företagare med F-skatt.
Framtidsprognos: Hygglig, enligt Jan Granvik. Med framgångsrika dj:ar som Swedish House Mafia, som gör show mer än vänder plattor, har arrangörer börjat efterfråga mer.
Utbildning: Ingen som innehåller alla delar: artisteri, teknik, företagande och marknadsföring. Med talang i botten rekommenderas framtida dj:ar att koka ihop sin skolning med olika kurser.
Fackförbund: Musikerförbundet.