Livs klubbordförande Wellington Ikuobase blev för ett år sedan avstängd från jobbet på Läkerolfabriken i Gävle för att han enligt bolaget hotat en kollega. Facket ansåg däremot att avstängningen berodde på hans fackliga uppdrag och stämde Cloetta på en halv miljon kronor. I dag skulle fallet tas upp i domstol. Men i sista stund kom parterna överens i hemlig en förlikning.

– Egentligen handlar det inte om jag har rätt eller fel. Det är bra att vi har kommit överens, säger Livs klubbordförande på Läkerolfabriken, Wellington Ikuobase.

– Det är bra att man hittat en lösning och slapp gå till Arbetsdomstolen. Men innehållet kommenterar vi inte, säger personalchefen Susan Corse.

Det var under ett medlemsmöte i april förra året, där ämnet för dagen var företagets beslut att lägga ner fabriken, som Wellington Ikuobase och en kollega började gräla. Efter grälet ska de själva ha pratat, kommit överens, skakat hand och kramat om varandra.

Men enligt Cloetta hade Wellington Ikuobase under mötet hotat kollegan. Dagen efter blev han inkallad till möte med personalchef och två arbetsledare. Han fick inte ha med fackliga representanter. Mötet slutade med att han blev avstängd och fick gå hem direkt.

Dagen efter var hans passerkort spärrat. Och på Cloettas intranät kunde alla läsa om att han stängts av på grund av hot mot en kollega.

Efter en vecka fick dock Wellington Ikuobase komma tillbaka till jobbet.

På grund av detta stämde Livs Cloetta, och krävde sammanlagt en halv miljon kronor för brott mot personuppgiftslagen och föreningsrättskränkning – till Wellington Ikuobase, hans fackliga företrädare och till förbundet. Facket ansåg att avstängningen riktades mot Wellington Ikuobase i egenskap av klubbordförande.

Han själv håller i dag med om att det vore bra om andra kunde få klarhet i vad som hänt.

– Men vi är överens om att det inte ska vara offentligt vilket jag respekterar, säger han.

Företaget gjorde en intern utredning efter det som hände, men polisanmälde aldrig hoten.

– Utredningen låg bakom avstängningen som i sin tur låg till grund för det här åtalet, säger personalchefen Susan Core.

De 150 anställda på Cloettas Läkerolfabrik i Gävle är uppsagda. Beskedet kom i mars förra året. Fabriken ska flytta till Slovakien, vilket enligt planen ska ske vid årsskiftet.