I Pappers förhandlingar med arbetsgivarna rör motsättningarna i första hand hur lönen ska läggas ut lokalt.

– Ett nytt avtal är på gång, men det går sakta framåt, säger Matts Jutterström, avtalssekreterare hos Pappers.

Han säger att facket vill att hela lönepåslaget ska läggas ut generellt, lika mycket till var och en, om inte fack och arbetsgivare kommer överens. I dag har avtalet en stupstock som innebär att 90 procent ska betalas ut generellt om det inte blir någon lokal överenskommelse. Och utgångsläget är att hälften ska bli ett generellt lönepåslag och hälften fördelas i förhandlingar ute på pappersbruken.

Enligt Matts Jutterström har arbetsgivarna en annorlunda syn. Först av allt vill de inte att så mycket som 50 procent ska vara fördelas lika till alla utan arbetsgivarna vill att större del av potten ska kunna fördelas.

Pappers har fått ett lönebud.

– Ja det är ju samma som restindustrin skrivit avtal om, säger Pappers avtalssekreterare.

Pappers är det enda industrifack som står utanför industriavtalet och som därmed inte deltar i industriparternas avtalsförhandlingar.

På en del av industrins avtalsområden har fack och arbetsgivare gjort bytesaffärer. Exempelvis på teknikavtalet där IF Metall minskat arbetstidsförkortningen och gått med på mer flexibla arbetstider i utbyte mot mer pengar till delpensionen.

– Något sådant är vi inte intresserade av. Vi har inte våra medlemmars uppdrag att byta bort något, säger Matts Jutterström.