– Vi hjälper dig att sänka dina lönekostnader.

Arbetsförmedlingens reklambudskap för extrapris på arbetskraft i ett utskick till arbetsgivare, har gått hem hos den snabbväxande kafékedjan Le Pain Français i Göteborg.

Kedjan har tagit emot mer än 100 bidragsanställda och praktikanter från Arbetsförmedlingen på fyra år, avslöjar Göteborgs-Posten. Det innebär att staten betalar ungefär halva arbetsstyrkan.

Le Pain Français har vuxit från ett till åtta kaféer på några år. Nu planerar kedjan för ett nytt flaggskepp på Göteborgs paradgata Avenyn. Omsättningen har ökat från tio till 60 miljoner på sex år.

Göteborgs-Postens granskning visar att en och samma arbetsförmedlare har skickat folk med alla möjliga sorters bidrag till kafékedjan. Många har lönebidrag för funktionshindrade.

Men någon anpassning av arbetsuppgifterna är det inte tal om. Här är det fråga om ”friskbidragare” – friska som jobbar lika hårt som alla andra, men skattebetalarna står för lönen helt eller delvis.

Kedjan vill ha duktiga, snabba och serviceinriktade personer. I ett mejl skriver en av platscheferna till arbetsförmedlaren: ”Gå igenom personerna bättre, och skicka inte några stolpskott”.

Varken kafékedjans ägare eller arbetsförmedlaren vill svara på Göteborgs-Postens frågor.

Arbetsförmedlingen har startat en utredning om bidragen till Le Pain Français. Sedan årsskiftet pågår en intern granskning i Västsverige av risker och problem med lönebidragshantering.

I fjol kostade jobb med bidrag från Arbetsförmedlingen 18,3 miljarder kronor. Det är nästan fem miljarder mer än vad a-kassan kostade. I januari i år hade 122 000 människor jobb med bidrag.

Köks- och restaurangbiträde är det mest subventionerade yrket. I fjol tog Arbetsförmedlingen 16 000 nya beslut om bidragsjobb och 6 400 nya beslut om praktik. Hela yrkeskåren består av 60 000 personer.

Statsbidragen till köks- och restaurangbiträden kostade runt en och en halv miljarder kronor förra året.