Foto: Adam Ihse

Om arbetslöshet hade varit en bransch skulle den vara en av de största på svensk arbetsmarknad. I dag är 427 000 arbetslösa. Tomas Svensson i Trollhättan är en av dem.

Det har han varit ända sedan december 2011.

– Det var då jag skrev in mig på arbetsförmedlingen, säger Tomas Svensson som bor i en lägenhet tillsammans med sin fru och tre barn.

Strax efter gymnasiet blev han montör på Saab. Året var 1985 och arbetsdagen handlade om att sätta ihop bilar som såldes över hela världen.

Men när krisen kom och Saab dukade under förändrades livet. Precis som många andra blev han arbetslös. Nu handlar vardagen om att jaga jobb och få i väg ungarna till skola och dagis.

– I morse steg jag upp klockan fem, säger han.

Efter att han följt sin åttaåriga son till skolan och lämnat ettåringen på dagis gick han hem och kollade på nätet efter lediga jobb.

– Jag skickar kanske i väg fem sex ansökningar i veckan.

På onsdagarna brukar han gå på träffar hos Startkraft, ett företag som ger omställningshjälp.

– De bjuder på fika och har föreläsningar om olika saker. Sist var det någon som berättade om hur det var att jobba i Norge.

Ungefär varannan månad kal­las han till arbetsförmedlingen. En förmedlare går igenom vilka jobb han sökt och frågar hur många a-kassedagar som är kvar. Tomas Svensson vet inte exakt hur många det är, men säger att han har cirka ett år kvar.

– Som småbarnsförälder får jag ytterligare 150 dagar i a-kassan. Dessutom har jag varit föräldraledig så jag har inte tagit ut så många dagar.

Det värsta med att vara arbetslös är, enligt Tomas Svensson, att det inte går att planera något inför framtiden.

– Det gäller bara att övervintra. Vi måste skjuta på investeringar. Om barnen behöver en dator eller vi vill resa så går det inte. Sådant hade gått om jag jobbat.

Men att vara arbetslös behöver inte innebära ett liv i ett kompakt mörker.

– Det är kanske inte politiskt korrekt att säga – men det är bra att kunna vara mer med familjen. Dessutom försöker jag promenera så mycket jag kan. Oftast i skogen, jag gillar naturfotografi.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

 

Fakta

Om Tomas Svensson

47 år, montör utan jobb.

Arbetslös sedan: December 2011.

Inkomst: A-kassa cirka 13 600 kronor i månaden före skatt. Har även haft viss arbetsinkomst efter inhopp som personlig assistent.

Utbildning: Gick ekonomisk linje på gymnasiet, pluggade ekonomi på universitet i Göteborg.

Bästa med att vara arbetslös: Mer tid för familjen.

Sämst: Ekonomiskt osäkert och svårt att planera inför framtiden.

Framtidsdröm: Jag är ingen drömmare. Jag vill ha ett nytt jobb, helst som montör.

Om arbetslöshet

Antal: 427 000, eller 8,5 procent, var arbetslösa i februari, enligt SCB.

Trend: Andelen långtidsarbetslösa växer. I februari hade 34 procent av de arbetslösa varit utan jobb i minst sex månader, 2,8 procentenheter mer än motsvarande månad förra året.

Framtidsprognos: Arbetslösheten i Sverige spås öka, enligt flera bedömare. Det hänger ihop med att vi är en exportberoende ekonomi som påverkas mycket av vad som händer i omvärlden.

Exempel där det finns hopp om jobb: Gruvbranschen, systemutvecklare och IT-arkitekt, civilingenjör, läkare, soldat, förskollärare, kock, plåtslagare, vvs-ingenjör.

För dessa är det tuffare: Matroser, fotografer, journalister, vårdbiträ­den, lagerarbetare, försäljare av dagligvaror, vaktmästare, informatörer, fordonsmontörer och barnskötare.