Stefan Löfven backar i frågan om när unga arbetslösa ska få hjälp. SSU, med stöd av LO och flera partidistrikt fick därmed rätt. Det framgick i partiledarens linjetal som hölls i dag torsdag. ”Han hittade själen i socialdemokratin” säger Jim Sundelin från Byggnads, ombud på S-kongressen.

Det var tyst och väldigt, väldigt varmt i den överfulla kongressalen i Göteborg minuterna innan Stefan Löfven klev upp på scenen. Inte ens den före detta statsministern Ingvar Carlsson fick sittplats.

Den stora, om än något väntade, nyheten kom i slutet av talet. Det som kunde ha blivit en stridsfråga, avväpnades alltså redan här.

– I vår höstbudget satte vi gränsen till inom 180 dagar – men SSU sa: Vi kan inte vänta. Därför säger jag i dag: Ni har rätt. Det kan inte jag heller.

Det handlar om SSU:s förslag mot ungdomsarbetslösheten, den så kallade 90-dagarsgarantin. Att unga arbetslösa ska få utbildning eller praktik inom 90 dagar, i stället för 180 dagar som Stefan Löfven och partiledningen föreslagit.

Stefan Löfven talade också om könsmaktsordningen som ”behöver bemötas med en feministisk agenda eftersom ”vi har en arbetsmarknad skapad av män för män”, han talade om rasismen, om rättigheterna för löntagarnas villkor i EU och utanför – ”en global Saltsjöbadsanda, om välfärden, om mamma som var hemsamarit, om rätten till heltid, om att befria människor som fastnat i Fas 3, om de otrygga anställningarna. Han citerade Katrine Kielos, Jonas Hassen Khemiri och Pär Lagerqvist. Och så gav han några passningar till Alliansen.

Däremot nämnde han ingenting om vilka han tänker samarbeta med om S vinner valet.

Jim Sundelin, ordförande för Byggnads region Mellannorrland, är ombud på kongressen.

– Talet var fantastiskt. Han kom till själen i socialdemokratin. Man kände igen sig. Och det kändes äkta. Det kändes Stefan.

Och gårdagens löfte, som Stefan Löfven gav i invigningstalet, att om S vinner valet 2014 ska arbetslösheten i Sverige vara lägst i Europa sex år senare, anser Jim Sundelin vara fullt realistiskt.

– Det är ett tufft mål. Men då blir det också verkstad. Man visar att man menar allvar. Vad kan hända?

Man misslyckas och förlorar förtroende?

– Ja, då får man inte förtroendet igen. Men vi måste ju ta i frågan.

Vinster i välfärden då? Jo, Stefan Löfven fick väldigt starka applåder i de flesta frågor. Ibland till och med stående ovationer. Men när han talade om en välfärd där olika aktörer alltid ska ha människans ”trygghet och frihet” som främsta mål var applåderna inte lika högljudda.

Den infekterade debatten om vinster i välfärden diskuteras i morgon, fredag.