Foto: Anders Wiklund

 

Att tåget rör sig är inte överraskande. Det händer att de flyttas medan man städar. Men det här går alldeles för fort och åt fel håll. Nu berättar Sara, städaren som var ombord när ett tåg kraschade in i ett hus i Saltsjöbaden i januari.

Hon berättar för Sekotidningen om hur hon funderar på vilken sida som är bäst att hoppa åt och att hon försöker vrida om nyckeln men att det inte går.

– Och att jag måste akta mig för stången man håller sig i. Det är på grund av att (konstnären) Frida Kahlo fick en sådan genom ryggen och sedan kunde hon inte få barn och blev jättesjuk. Jag såg en film om henne.

Det var den 14 januari som Sara skulle städa ett tåg i Saltsjöbanans depå utanför Stockholm. Plötsligt skenade tåget och körde in i ett bostadshus. Hon hinner jämföra de gamla, mjuka sätena med de nya, hårdare, och tänka att hon är bäst skyddad i delen med gamla säten.

Sara klämdes fast i ett utrymme bakom förarhytten. Hon var vid medvetande under hela räddningsarbetet. Det tog en halvtimme innan räddningsmanskapet nådde fram till henne – då var hon väldigt glad att se ett ansikte, berättar hon – och ytterligare två timmar att få loss henne.

I tre dygn låg hon nedsövd på Karolinska. Skadorna var omfattande (se faktaruta) men efter två veckor flyttades hon över till rehab. Hon berättar att en glasbit fortfarande sitter kvar i pannan och ska tas bort på måndag.

– Den ska jag spara och ge till en vän, säger Sara till Sekotidningen. Hon är förtjust i enhörningar så jag tycker att det passar bra.

Genast efter olyckan gick SL och Arriva ut med att hon måste ha stulit tåget, att det inte kunde ha varit en olycka. Hon utreddes av polisen medan hon låg på sjukhus. När hon vaknade på sjukhuset och polisen talade med henne tog det ett tag för henne att förstå att hon själv var misstänkt för allmänfarlig ödeläggelse.

Nu är det i stället SL och Arriva som har brottsmisstankarna emot sig.

– Jag vill inte bli arg, säger hon. Det är bara att skratta åt det i efterhand. Det är ju de som har gjort bort sig.

Nu väljer hon att berätta sin historia för Sekotidningen och inga andra medier. Att hon berättar där är delvis av tacksamhet mot facket – att hon kanske kan få någon annan ung person att se riskerna med arbetet och bli medlem.

Ett annat skäl är att stoppa ryktesspridningen som skett på rasistsajter: att det har tystats ner att hon är papperslös etc.

– De gör kopplingen att är man städare så är man invandrare och är man invandrare är man terrorist, säger Saras pappa till Sekotidningen. Skriv att Sara är född och uppvuxen i Hälsingland.

Vad som orsakade olyckan är fortfarande oklart, men flera säkerhetsbrister har upptäckts. Arriva och SL har bett om ursäkt för sina anklagelser mot Sara.

Saras skador

Droppfot på grund av nervskada (vänster ben)

Klämskada (höger ben)

Bäckenfraktur

Revbensbrott (9 stycken)

Nyckelbensbrott (2 stycken)

Punkterad lunga

Punkterad hjärtsäck

Käkfraktur

Blödningar på lever, mjälte och diafragma

Skadat öra

Glasbit i pannan