Det gnisslar mellan Elektrikerförbundet och IF Metall sedan elektrikerna lagt ett strejkvarsel som påverkar IF Metall-arbetsplatser. IF Metall anser att det försvårar industriförhandlingarna och de får stöd av arbetsgivarna i Teknikföretagen.

– Jag har svårt att förstå att vårt varsel skulle försvåra deras förhandlingar. Vi lägger de varsel vi behöver för att möta vår motpart. IF Metalls Anders Ferbe borde skälla ut arbetsgivarna i EIO, som skapat den här situationen, säger Ronny Wenngren, avtalssekreterare hos Elektrikerförbundet.

I fredags varslade Elektrikerna om en utvidgning av sin egen strejk. Det omfattar alla elektriker på EIO-företag som arbetar på arbetsplatser i 14 kommuner där teknikavtalet mellan Teknikarbetsgivarna och IF Metall gäller. Dessutom varslar facket om strejk för elektrikerna som arbetar åt Midroc-, YIT- och Bravida-koncernen. Det är ett svar på att EIO utvidgat konflikten med en omfattande lockout.

Enligt arbetsgivarna i EIO omfattar det senaste strejkvarslet 1 500 elektrikerna och sammanlagt berörs nästan 5 000 elektriker av strejk och lockout. Fackets Ronny Wenngren säger att EIO har fel. Det går inte att räkna så menar han, eftersom elföretagen kan flytta sina anställda till andra arbetsplatser.

Arbetsgivarna i Teknikföretagen hävdar att Elektrikernas senaste strejkvarsel påverkar 45 000 anställda på 900 verkstadsföretag.

Anders Ferbe hos IF Metall kritiserar Elektrikerna för att de inte informerat övriga LO-förbund om det senaste varslet och att LO-styrelsen inte godkänt stridsåtgärden.

Elektrikernas Ronny Wenngren säger att det inte stämmer. Enligt honom har Elektrikerförbundet följt LO:s stadgar.

Till tidningen Dagens Arbete säger Anders Ferbe att problemet med strejkvarslet är att det  ”allvarligt försvårar förhandlingarna som just är inne i ett känsligt slutskede”.

Teknikföretagens Anders Weihe säger i stort sett samma sak:

– Elektrikernas varsel påverkar förhandlingarna och jag hoppas att fack och arbetsgivare i elbranschen kan hitta lösningar.

Elektrikernas Ronny Wenngren svarar med att det är deras motpart som skapat problemen och han pekar på att EIO med sin utvidgade lockout redan påverkar verkstadsföretag. Enligt Ronny Wenngren rör det bland att Volvo i Skövde som kommer att märka av lockouten av elektriker.

LO-ledningen meddelar att man inte tänker kommentera diskussionen mellan  IF Metall och Elektrikerförbundet. Som skäl anges  att  förhandlingarna är inne i ett känsligt läge.