Berättelserna här kommer ur boken Bryt tystnaden, TCO:s handbok om sexuella trakasserier i arbetslivet.

Jag blev iskall

Det var mitt första jobb, i en butik. Jag var så glad över det att jag inte sa ifrån när chefen började bli fysisk. Han berättade att han anställt mig för att jag var söt. Jag minns att jag blev iskall, men låtsades inte om det. Jag gick ut och kräktes. Sen gick jag hem, utan lön, och kom aldrig mer tillbaka. Han var över 50, jag var 17 år.

Kassörska

Fick sparken

Kvinnan var inhyrd från ett bemanningsföretag. När hon satt vid sitt skrivbord kom min kollega fram till henne. Han sköt ut stolen hon satt på, ställde sig mellan henne och datorn och stirrade på hennes bröst. Ärendet utreddes och min kollega fick sparken på grund av sexuella trakasserier.

Tjänsteman

Kunde tänka sig lammkött

Jag har en kollega som är väldigt fysisk, han gillar att lägga armarna om mig. En gång när min jacka var lite trasig sa han ”Är det någon som försökt dra av dig kläderna eller?” Han har flera gånger pratat om att han kan tänka sig ”lammkött”. Det hela är väldigt obehagligt, men jag bara ler och struntar i det.

Journalist

Fick tillbaka sin anmälan i sängen

En kompis till mig som var värnpliktig anmälde en kille för sexuella trakasserier. Befälet läckte informationen till honom och på kvällen var hela min kompis säng tapetserad med kopior av hennes anmälan. Det var så otäckt att hon inte kunde lita på sina befäl.

Värnpliktig

Ingen tafsar väl på en man?

En äldre kollega bekände sin kärlek till mig på ett väldigt fysiskt sätt. Hon gned sina bröst mot mig. Många kollegor såg allt som hände, men ingrep inte utan skrattade bara åt min situation. Flera år senare kunde jag fortfarande höra folk påstå att det fanns ”dokumenterade fall” av kvinnor som utsatts för sexuella trakasserier på vår arbetsplats. Bara jag förstod att ett av fallen gällde en man.

Tjänsteman

”Överkänsliga kärringar”

Under en jobbmiddag började chefen prata om sina sexuella erfarenheter och om skillnaden mellan sek­ret- och spermasmaken. Jag blev ganska chockad och äcklad. Jag arbetade på en av Sveriges högsta rättsvårdande myndigheter som bland annat hade att hantera sexualbrott. När det kom till chefens kännedom att kvinnorna reagerade kallade han oss för överkänsliga kärringar på ett möte. Jag fick rådet att söka hälsovården – som om felet låg hos mig. Så småningom bytte jag arbetsplats.

Jurist