Det blir tufft i år – men på fem till tio års sikt är det goda chanser till jobb i de flesta yrken. Det är Arbetsförmedlingens budskap i rapporten ”Var finns jobben 2013?”

Även i år finns det ett antal bristyrken.

Fyra LO-yrken är med på bristyrkenas 20-i-topp. Gruvarbetare hamnar i topp alla kategorier. Orsaken är gruvnäringens uppsving som även gör att Norrbotten går mot strömmen och ökar sysselsättningen.

De tre andra är kockar, lastbilsmekaniker och byggnadsplåtslagare.

I byggbranschen är det stor efterfrågan i flera LO-yrken, som VVS-montörer, golvläggare, anläggnings- och betongarbetare.

Bil- och framför allt lastbilsmekaniker kommer att vara efterfrågade liksom verktygsmakare, maskinreparatörer och distributionselektriker. Svetsare, grovplåtslagare och CNC-operatör är fler framtidsyrken.

Bussförare förblir ett bristyrke. Orsaken är att kollektivtrafiken byggs ut, särskilt i större städer.

Framtiden är dystrast för matroser. Andra yrken med dåliga framtidsutsikter är lagerarbetare, fordonsmontör, barnskötare, truckförare, vårdbiträden och montör, särskild i metall-, gummi och platsindustrin.

Det här tål att tänka på för ungdomar som ska välja program på gymnasiet.

– Ta tillfället i akt att plugga och var inte rädd för de yrkesförberedande programmen, säger Håkan Gustavsson, analytiker på Arbetsförmedlingen.