Foto: Claudio Bresciani

Nu står det klart. Tågolyckan i Saltsjöbaden utreds nu som arbetsmiljöbrott. Städerskan som var ombord på tåget som kraschade in i ett bostadshus har fortfarande inte kunnat höras.

Ärendet har nu flyttats över från åklagarkammaren i Stockholm till Rema – Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Jag vill inte uttala mig om några misstankar. Det enda jag kan säga är att det finns förutsättningar för att inleda en förundersökning om arbetsmiljöbrott begåtts, säger Mats Palm som är chefsåklagare på Rema.

Han kommer under dagen att utse åklagare för fallet. Städerskan som körde tåget har ännu inte kunnat höras.

Det var under natten till förra onsdagen som en städerska, anställd på Caretia, av någon anledning fick igång ett lokalttåg på Saltsjöbanan. Tåget, som tågoperatören Arriva har ansvar för, körde i hög hastighet in i ett flerfamiljshus.

Städerskan skadades allvarlig och har sedan olyckan legat på sjukhus. Till en början misstänktes städerskan för allmänfarlig ödeläggelse och var anhållen i sin frånvaro. Vilket åklagaren sedan drog tillbaka.

Hittills har undersökningarna visat på allvarliga säkerhetsbrister. Arbetsmiljöverket, Arriva, Haverikommissionen och polisen genomför nu undersökningar av tåget och olycksplatsen.