Foto: Jonas Ekströmer

Facket rasar nu mot de inblandade företagen i tågolyckan i Saltsjöbaden. Både Arriva och SL har hängt ut städerskan, som fortfarande ligger nedsövd, som tjuv utan att veta vad som har hänt.

– Det är en skandal. Att ingen tar ansvar utan i stället deserterar. Anställda på Arriva skäms över hur arbetsgivaren uppträder, oavsett vad som hänt, säger Johnny Naderús, organisationssekreterare på Seko.

Det var i augusti som företaget Arriva tog över driften av på Saltsjöbanan efter upphandling från Stockholms Lokaltrafik (SL). Arriva i sin tur anlitar företaget Caretia för städningen av tågen. Och det är hos Caretia som den skadade städerskan är anställd.

Men det är Arriva och SL som uttalar sig om olyckan.

Och båda har hävdat att städerskan stulit tåget. Vilket alltså inte på något sätt är klarlagt. Enligt polisens talesman Lars Byström arbetar man utifrån tre teorier: brott, olyckshändelse eller tekniskt fel.

– Det är djupt beklagligt att vi och andra gick ut så snabbt med den bilden. Jag har inget bra svar på varför. Men vi hade mycket information från olika källor i kombination med ett otroligt tryck på att gå ut med den information som fanns. Då blev det fel, säger Jesper Pettersson på SL:s pressavdelning.

Johnny Naderús på Seko anser att SL bär det yttersta ansvaret för det som hänt. Bland annat för att inte ställa krav på trafikledning dygnet runt.

– Hade man haft det hade det här inte hänt. Trafikledning kan lägga om en växel och fjärrstyra tåg, så att det inte kör in i ett hus till exempel. Men det kan man inte lasta Arriva för, det är SL som är säljer ut allt och är en anorektisk beställare.

Tågen på Saltsjöbanan har inte heller ett så kallat ATC-system, ett säkerhetssystem som kan bromsa tåg om föraren inte skulle reagera på signaler.

– Vi utför nu breda genomgångar om allt från säkerhetskultur till tekniska åtgärder på alla våra banor. I det ingår allt från ATC, till bemanning och trafikledning, säger Jesper Pettersson på SL:

Enligt Lars Byström på polisen fortgår undersökningen. Han säger att förhör med städerskan antagligen är den sista avgörande pusselbiten. Hon har ännu under fredagsmorgon inte kunnat förhöras, då hon har varit nedsövd.

Både Arriva och Caretia har anmält det som hänt till Arbetsmiljöverket, som på måndag utser en inspektör för olyckan.

Fakta:

Det här har hänt.

Strax efter klockan 03.00 under natten till tisdagen körde ett lokaltåg in i ett bostadshus i Saltsjöbaden.

Det visade sig vara en städerska som kört tåget och det är endast hon som skadats i den allvarliga olyckan.