Foto: Janerik Henriksson Nästa DN planeras på en whiteboard. Peter Wolodarski har lett tidningens ledarredaktion i fyra år.

Peter Wolodarski berör och upprör. Den senaste tiden har siktet varit riktat mot finansminister Anders Borgs roll i ett Europa som krisar.

– Vi på DN tillhör ingen borgerlig sfär även om vi ibland får den etiketten. Vi har ingen koppling till ett intresse eller parti. Vi står för en trohet till de liberala värderingarna.

Men visst, han har en bakgrund som politiskt aktiv inom Liberala ungdomsförbundet. Fast han släppte partikopplingen när han fyllde 20, då journalistiken blev hans forum.

– Jag är ingen partimänniska. Jag är individualistiskt lagd och inordnar mig inte under program.

För fyra år sedan, 30 år ung/gammal, blev det han som kom att leda de övriga sex ledarskribenterna på Sveriges största morgontidning. Att rekrytera ledarskribenter är knepigt, säger han.

Utöver att ha en egen uppfattning i aktuella frågor, kunna prata i tv och radio, skriva lysande och analysera smart ska det gå snabbt. Därutöver ska skribenternas bakgrunder mixas väl. Där är han nöjd. Bland de anställda finns en före detta filmkritiker, en Sveriges Radio-journalist och en sjuksköterska.

En ledarskribent vars texter Peter Wolodarski själv kastar sig över är Per T Ohlssons på Sydsvenskan.

– Han har en tydlig, resonerande stil som är väl underbyggd. Dessutom står jag honom nära idémässigt.

Bland dem på ”andra sidan” tycker han att Åsa Linderborg är en lysande stilist (vars åsikter han dock i stort sett aldrig delar) och att Katrin Kielos har den minst förutsägbara pennan.

– Skribenter som låter som partimegafoner har jag minst behållning av.

Idétorka kan inträffa, säger han. Men med tiden har idéerna snarare blivit fler.

– Jag tror det beror på den turbulen­ta tid vi lever i, framför allt sedan fi­nanskrisen bröt ut. Den har föränd­rat spelplanen och utmanat våra före­ställ­ningar om vad som är bestående. Det är en skrämmande men spännan­de tid som ger uppslag till många artiklar.

Jobbet är fritt men kräver ständig närvaro. Att det råder total gränslöshet mellan privat- och yrkesliv har han inga problem med. Hoten som kom med jobbet var däremot svårare att acceptera. Han har en stalker som är dömd för ofredande.

– Jag har med åren insett att det är priset för att verka i offentligheten.

Klicka på tidslinjen för att se den i större format.

 

Fakta

Om Peter ­Wolodarski

34 år, ledarskribent och chef för den politiska redaktionen på ­Dagens Nyheter (DN).

År i yrket: 13.

Lön: 110 000 kronor i månaden. Har aldrig fått den frågan förut ... Men som journalist måste man svara på den.

Bäst med yrket: Friheten.

Sämst: Det som har med byråkrati att göra.

Favoritämne: I grunden demokrati, att verka för ett mänskligt samhälle där alla människor behandlas på ett anständigt sätt.

Förebild: Åke Ortmark.

Om jag inte vore ledarskribent: Något annat inom journalistik. Reporter eller redaktör.

Om ledarskribenter

Antal: Finns en eller flera på i stort sett alla dagstidningar.

Utbildning: Många har en politiskt aktiv bakgrund. Många har också en akademisk bakgrund, och/eller en journalistisk sådan. Peter Wolodarski är till exempel civilekonom, utbildad på Handelshögskolan i Stockholm.

Framtidsprognos: Allt som har med journalistik att göra är ­osäkert.

Fack: Är helt upp till den enskilde, beroende på bakgrund och vilja.