FOTO: Janerik Henriksson

Sugen på att få öl och vin levererat direkt till din arbetsplats? Det kan Systembolaget snart ordna. Men den nya leveransmöjligheten möter kritik.

Systembolagets försök med hemleverans kommer under nästa år att utökas till flera orter. Då blir det också möjligt att få alkoholhaltiga drycker levererade till arbetsplatsen, om den finns på en adress i någon av testorterna.

Olämpligt, menar Carina Lindfelt. Hon är ordförande i Alna, som arbetar mot missbruk i arbetslivet, och har också ansvar för arbetsmiljöfrågor inom Svenskt Näringsliv.

– Alkohol hör inte hemma på en arbetsplats, säger hon.

– Och det finns flera dimensioner i det här man måste vara medveten om. Att leverera till arbetsplatsen kan till exempel vara att göra det till någon som ska ut och flyga flygplan, eller till en arbetsplats med säkerhetsföreskrifter.

Systembolagets presschef Lennart Agén:

– Det handlar inte om att leverera till lunchkonsumtion, utan att underlätta så att man ska kunna beställa till jobbet och sedan bära hem varorna.

I Norge har hemleverans av alkohol funnits i tio år.

– Där har leverans till arbetsplatsen varit minst lika populärt som till bostaden, säger Agén.

Centerpartiet var länge tveksamt till att införa testet med hemleveranser, men drev sedan ändå igenom frågan tillsammans med de andra regeringspartierna. Partiets Anders W Jonsson, ordförande i riksdagens socialutskott, ser dock inte på möjligheterna att få alkohol levererat till jobbet som något särskilt allvarligt.

– Redan i dag går ett stort antal svenskar ut på fredagslunchen och köper två flaskor vin som de senare tar med sig hem från jobbet. Så det upprör mig inte särskilt mycket, säger han.

– Min stora farhåga kring det här hänger snarare ihop med att man kör hem Explorer till någon som inte orkar ta sig till systemet. Eller att man inte är tillräckligt noga med ålderskontrollen.

Systembolagets hemleveranser har hittills inte varit någon succé. Bara ett 100-tal beställningar har gjorts i Sollentuna, där testet pågått i en knapp månad.

Fakta:

Systembolagets hemleveranser

• Försöken med hemleveranser av alkohol inleddes i Sollentuna den 6 november.

• Nyligen har försöken utökats till boende i Johanneshov, Bromma och Nacka.

• Efter nyår startar försöken också i Göteborg, Mölndal och Askim.

• Någon gång under 2013 utökas försöken till att gälla i upp till sex län. Då kommer det också vara möjligt att få leveranser till arbetsplatsen.