Tidpunkten är viktig i Claudia Piñeiros, till deckare förklädda, skildring av livet i en gated community utanför Buenos Aires. Det är hösten 2001 och några månader senare kommer Argentina att ställa in sina betalningar och stora delar av medelklassen kastas ner i ren fattigdom. I Torsdagsänkorna går männens affärer redan knackigt, men ännu så länge kan fasaderna upprätthållas i det lyxiga bostadsområdet med egen golfbana, klubbhus och beväpnade vakter vid porten.

På botten av en swimmingpool hittas tre av männen döda efter sin vanliga torsdagsherrmiddag. Hur hamnade de där? Kring denna fråga löper historierna om invånarnas fruktlösa försök att med hjälp av snuskigt mycket pengar stänga ondskan ute. Men otroheten, drogerna och hustrumisshandeln stoppas inte av beväpnade vakter.

Den absurda tillvaron innanför staketet skildras huvudsakligen genom kvinnornas liv, med välgörenhet, shopping och trädgård. Männen styr och hembiträdena sköter grovgörat. Claudia Piñeiros skarpa blick på klass och könsmaktordning delas inte av hennes karaktärer. Det ger en lågmäld skärpa till denna välskrivna, internationella bästsäljare som också har filmats.

Kristina Mattsson

Torsdagsänkorna

Författare: Claudia Piñeiro
Översättare: Yvonne Blank
Förlag: Leopard