SSAB kommer att sänka arbetstiden och lönen för arbetarna och tjänstemän. När det gäller arbetarna i Oxelösund ska företaget fundera på andra sätt att spara pengar och då kan det bli ytterligare varsel.

– Vi har uppnått den majoritet vi vill ha så nu går vi vidare, säger Ulrika Lilja, ansvarig för extern kommunikation på SSAB.

Som Arbetet tidigare berättat har IF Metall i Borlänge och Luleå sagt ja till att sänka lön och arbetstid. Avtalet gäller mellan 1 december och 26 maj och det innebär att arbetstiden sänks till 80 procent och lönen till 90 procent. Och det finns ett löfte om återbetalning av den uteblivna lönen. Ulrika Lilja på SSAB säger att överenskommelsen innebär att de som haft förkortad arbetstid kommer få större utbetalningar från vinstdelningssystemet om några år under förutsättning att företaget har möjlighet att ge vinstdelning.

90 procent av tjänstemännen på de tre orterna har gått med på att individuellt sänka lön och arbetstid.

Ulrika Lilja på SSAB säger att det nu är strax under 70 procent av de anställda som ställer upp på företagets krisavtal.

IF Metall på SSAB i Oxelösund sa i går nej till att sänka arbetstid och lön. Deras motstånd bygger i första hand på att de inte tycker att de har fått tillräckliga garantier för att lönen som de anställda ska avstå kommer att återbetalas. Klubbordföranden Emil Carlsson sa igår att man inte tror på att vinstdelningssystemet ska ge tillbaka pengarna och hänvisade till att det är företaget som styr helt över systemet.

– Vi får titta på ytterligare besparingar för arbetarna i Oxelösund. Vi ville ju undvika att varsla mer med hjälp av arbetstidsförkortningen, men nu kan ytterligare varsel inte uteslutas, säger Ulrika Lilja.

IF Metalls ordförande i Oxelösund, Emil Carlsson, förstår att företaget kan behöva spara. Däremot tycker det är konstigt att SSAB pratar om ytterligare varsel nu. Sedan tidigare är 150 varslade om uppsägning i Oxelösund – av dem är 135 arbetare och resten tjänstemän.

– Vi tycker inte att det går att ta bort 150 från Oxelösunds järnverk. Vi går redan kort med folk och behöver nästan anställa 150 personer ytterligare nu.