Samordnade generalstrejker och demonstrationer kommer att ske runt om i Europa onsdagen den 14 november. Europafacket har utropat detta datum till en aktionsdag mot åtstramningspolitik.

Facken i nio länder i Europa har deklarerat att de kommer att strejk, demonstrera eller på annat sätt protestera mot de åtstramningar som skett under den ekonomiska krisen.

Facken i Europa anser att åtstramningarna har varit för tuffa och drabbat löntagarna hårt. Europafacket anser att den tajta svångremmen varit till mer skada än nytta för den europeiska ekonomin som de anser behöver stimuleras mer.

Enligt uppgifter till Arbetet har det portugisiska facket CGTP-IN tagit initiativ till protesdagen.

I Portugal har den sittande högerregeringen fört en omfattande åtstramningspolitik för att kunna få stöd från EU och internationella valutafonden. Portugiserna hörde av sig till sina spanska fackliga kolleger som också höll på att planera en generalstrejk i protest mot åtstramningspolitiken. Därefter har datumet spridit sig i de internationella fackliga nätverken och när Europafackets exekutiva kommitté sammanträde för några veckor sedan utropades den 14 november till aktionsdag.

Än så länge har facken i följande länder deklarerat att de ska genomföra omfattande demonstrationer.

Portugal – Generalstrejk anordnad av CGTP-IN.

Spanien – Generalstrejk anordnad av UGT och CCOO.

Frankrike – Stora demonstrationer arrangeras av CGT, CFDT och UNSA.

Schweiz – Solidaritetsaktion arrangeras av schweiziska USS tillsammans med tyska Ver.di och österikiska GPA.

Belgien – Solidaritetsaktion ordnas av CSC, FGTB and CGSLB

Tjeckien – Demonstration mot åtstramningar i budgeten arrangeras av CMKOS.

Slovenien – Demonstration mot åtstramningar i budgeten arrangeras av ZSSS.

Italien – Generalstrejk, fyra timmar lång, arrangeras av CGIL.

Grekland – Grekiska facken går ut i flera generalstrejker denna vecka och har tidigare talat om att även göra det den 14 november men något beslut har ännu inte fattats.

Flera länder kan komma att tillfogas till listan. I Sverige har det också förts fackliga diskussioner om någon sorts aktion. Den 14 november ordnar LO ett seminarium på temat Demokrati som hinder för EU:s fria rörlighet?