Ja, det finns bättre sångare. Det finns bättre hammondorganister också. Men musik handlar om något mer än musikalisk skicklighet. Nämligen förmågan att  få sång och musik att bli en del av sångaren och musikern, människan och livet. Därför har jag alltid gillat Georgie Fame, ända sen han slog igenom med låten ”Yeh Yeh” (1965). Oavsett om han skriver själv eller hämtar jazz-, R&B- och poplåtar från andra så spelar och sjunger han som den han är: född i Leigh, Lancashire. Han hör till samma, sååå brittiska tradition som Lonnie Donegan, Tommy Steele och Ray Davies, för att bara nämna några. Georgie Fame omplanterar amerikansk musik i engelsk jord. Rösten känns genast igen, också på nya albumet. Men annars… Annorlunda, mer intimt, ingen orgel. Nej, faktiskt ingen Hammond B-3. Georgie Fame sjunger – egna låtar och  ”covers” – till endast jazzgitarr och bas. Vilket lockar fram hans röst. Så jag tar tillbaka: Han sjunger riktigt bra. Också.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Lost in a Lover’s Dream

Artist: Georgie Fame
Skivmärke: Three Line Whip

Georgie Fames nya album Lost in a Lover’s Dream finns på Spotify.
Cool Cat Blues – ett annat av mina favoritalbum med George Fame – finns också på Spotify. Missa inte den lugnare, mer stämningsfulla tolkningen av ”Yeh Yeh”.
På samlingen 20 Beat Classics med Georgie Fame & The Blue Flames kan man bl a höra hit-låtarna ”Yeh Yeh” och ”Get Away” i original. Också på Spotify.

Se och hör Georgie Fame & The Blue Flames framföra ”Yeh Yeh” på det engelska radioprogrammet Radio Steady Go, troligen 1965.
Se och hör Georgie Fame spela hammondorgel med Van Morrison och danska radions storband på Barbican i London 1990. På YouTube.
Se och hör Georgie Fame spela piano och sjunga ”Georgia” på Skansen i Stockholm i maj 2011. Missa inte organisten heller: den svenske hammondmästaren Kjell Öhman. På YouTube.

Georgie Fame har ofta varit i Sverige och sjungit med/till många artister, musiker och band. Det här är en lite stökig live-inspelning men kul ändå att se och höra honom sjunga och spela vad som skulle bli det nya albumets titelspår, alltså ”Lost in a Lover’s Dream”, med svenska jazzmusiker för några år sen. Finns på YouTube.

Ja, det finns mycket med honom på YouTube! Som också den här live-inspelade sång- och musikduellen mellan Georgie Fame, sång/orgel, och Ben Sidran, sång/piano, i R&B-rökaren ”It Should Have Been Me”.