Kardemimmit (Kardemummaflickorna på svenska) är fyra unga finskor som spelar ur-instrumentet kantele och sjunger. Både kantelens 15 respektive 38 strängar och kvinnornas sång klingar så det klirrar: lätt, klart, ljust. Som om daggdroppar vore toner; morgonen stiger fram ur natten och tar mörkret med sig in i dagsljuset. Lite spöklikt. I förstaspåret ”Tuonen tyttö” (ungefär ”Dödsjungfrun”) handlar den finska texten om någon slags dödssjöjungfru som kommer upp på land för att samla in de dödas själar. Nästa låt, ”Apeainen” (”Blå schottis”), är instrumental: samma blandning av ödesmättnad och skönhet men också mer rytmiskt, liksom trancedanssvängigt på stället. Traditionella, bearbetade och egna melodier och texter. En geografiskt nära men ändå annorlunda musikvärld och tradition, fascinerande och spännande. Ännu en favorit: ”Huoleton rakkauslauli” (ungefär ”Bekymmersfri kärlekssång”) går från stilla och tyst till tuff körsång i refrängen.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Introducing Kardemimmit   

Artist: Kardemimmit
Skivmärke: Riverboat

Albumet Introducing Kardemimmit finns på Spotify.

På Kardemimmits hemsida finns live-inspelningar från folkmusikfestivalen i Kaustinen 2011 med två låtar, ”Tuonen tyttö” och ”Huoleton rakkauslauli”, från albumet Introducing Kardemimmit samt en låt, ”Laulu päivälle”, från ett tidigare album.

Se och hör också live-inspelningen med Kardemimmit från en konsert 2012 på Club Liberté i Helsingfors. Finns på YouTube.

Kardemimmits hemsida innehåller dessutom en presentation av det finska musikinstrumentet kantele.

Om någon vill höra mer musik på kantele finns t ex Finnish Kantele Music Vol 2 med Ulla Katajavuori och Martti Pokela, två av de mest kända finska kantelemusikerna, på Spotify.