Fack Ett, Tjugofyrasju och Fundament. Det blev starka känslor direkt när tre förslag till nya namn på Kommunal läckte ut i Aftonbladet. ”Löjligt” och ”ett skämt” är ett par reaktioner från folk som Aftonbladet har talat med.

– Jag förstår att det väcker många känslor, men jag tycker inte att diskussionen är enbart negativ. Vi ställer frågan om namnet därför att vi vill ha synpunkter, säger Emma Nilsson, Kommunals kommunikationschef.

I dagarna har TNS Sifo skickat ut en enkät till stort antal privatpersoner. De ska komma med synpunkter på sex olika namnförslag. Hälften har läckt ut. De andra tre är hemliga.

– Kommunal är ett inarbetat varumärke. Vi byter inte namn utan att noga tänka igenom saken. Det är därför vi frågar, konstaterar Emma Nilsson.

Svenska Kommunalarbetareförbundet bildades 1910. Efter 102 år är namnet kvar – även om kortformen Kommunal är det namn som används till vardags.

– Ett namnbyte har diskuterats länge i förbundet. När vi gjorde en förstudie till vårt varumärkesarbete kom namnbytet med som värt att ta i beaktande.

Mycket som var kommunalt har blivit privat. Är det orsaken?

– Det är en aspekt. Tänk dig en tjej som jobbar som hästskötare på en travbana. Är det Kommunal hon associerar till när hon ska gå med i facket?

Vad kostar det att byta namn?

– Det kan jag inte svara på.

Det kostade 15 miljoner när SKTF (Svenska Kommunaltjänstemannaförbundet) bytte namn till Vision förra året. Som alltid väckte namnbytet starka känslor. Hur visionärt det nya namnet är får framtiden utvisa.

I januari tillsatte Kommunal en varumärkesutredning. Namnbytet är en del av utredningens arbete. Beslutet fattas på kongressen i maj 2013 – om det överhuvudtaget kommer något namnförslag.

– Vi vet inte ens om vi vill byta namn, betonar Emma Nilsson.