Foto: Anders Wiklund

Ett förbud mot vinster i välfärden fattades redan i måndags kväll. Men det klubbades inte av den vanliga folkvalda riksdagen – utan som en manifestation av en gaturiksdag som hade samlats utanför riksdagshuset i Stockholm. – Vi gjorde det eftersom våra folkvalda inte har samma åsikt som folket i det här fallet, säger Sanna Tefke, kommunalare som just nu går LO:s utbildning för skolinformatörer.

 

Malmö arbetarekommuns nej till vinster i välfärden är bara början. Kommunalrådet Andreas Schönström (S) räknar med att det kommer liknande krav från Landskrona, Helsingborg, Svalöv, Växjö, Borås och Umeå – till att börja med.

– Fler är på gång. Det finns en majoritet för vinststopp i partiet. Det är min uppfattning efter att ha rest runt i landet och deltagit i partimöten, säger han.

Moderaterna tänker plåga Socialdemokraterna med krav på klara besked om vinster i välfärden. Bland annat skjuter de in sig på Boden, som vill säga upp avtalen om privat hemtjänst enligt lagen om valfrihet (lov).

Det får de gärna göra, säger kommunalrådet Torbjörn Lidberg (S) i Boden.

– Vi kommer då att visa att lov driver upp kostnaderna. På ett år har hemtjänsten blivit 30 miljoner  kronor dyrare och hemtjänstens timmar har ökat från 17 000 till 27 000. Vi tillhör de kommuner som har dyrast hemtjänst i hela landet, säger Torbjörn Lidberg.

Även Moderaterna pressas av debatten om fusk och övervinster. I onsdags kom beskedet att regeringen ska tillsätta en utredning om tuffare kontroll av företag inom vård, skola och omsorg.

Om tolv dagar, den 3 oktober, ska motionerna till S-kongressen i april vare inne. Då visar det sig hur många som kräver vinststopp.

Partistyrelsen kan fundera på svaren till i februari. Den 20 februari ska kongresshandlingarna med partistyrelsens svar skickas ut.

Under hösten ska en referensgrupp knuten till partisekreteraren Carin Jämtin utreda och tala om var Socialdemokraterna står i frågan om vinster i välfärden. I december kommer LO:s utredning.

Redan i nästa vecka kommer besked från tunga arbetarekommuner och partidistrikt.

Skånes partidistrikt filar på en motion om vinstförbud tillsammans med LO-distriktet.

Göteborgs arbetarekommun har möte nästa lördag. Det kan bli livat. Fyra motioner kräver vinststopp, men styrelsen vill gå försiktigare fram och föreslår en utredning som ska komma med förslag om hur man kan stoppa övervinster i vård, skola och omsorg.

Socialdemokraterna i Stockholms län säger nej till vinstförbud och vill i stället införa en ”etisk kod” som utförarna ska följa.
Stockholms arbetarekommun ska besluta om en motion om att begränsa eller avskaffa vinster.

Umeå och Skellefteå är ett par kommuner i norr som ska säga ja eller nej till motioner om vinstförbud i nästa vecka.

– Vanligt folk delar LO:s uppfattning. En majoritet av arbetarekommunerna i Norr- och Västerbotten vill ha non profit. I partidistrikten är det annorlunda. De ser hur komplicerad frågan är. Hur genomför man ett vinstförbud rent praktiskt? Måste vi reglera en avreglerad marknad på nytt? säger Rickard Carstedt, LO-ombudsman i de två nordligaste länen.

Kraven på vinststopp följs ofta av krav på att riva upp lov. I Boden införde de borgerliga lov i hemtjänsten. Dagens majoritet, S och V, utreder om det går att säga upp avtalen med utförarna. Orsaken är ekonomi, inte ideologi.

– Vi utmanar starka krafter, men vi slår vakt om det kommunala självstyret och tar ansvar för vår ekonomi. Vi tänker inte försämra vård, skola och omsorg, säger Torbjörn Lidberg.