LO:s chefsekonom Ola Pettersson vill veta hur Anders Borg har kommit fram till att höjt tak i a-kassan kostar nästan 30 000 jobb.

– Jag vill se uträkningen. Jag vill veta om finansdepartementet har tagit hänsyn till hur arbetsmarknaden ser ut och vilka försäkringar folk har – eller om de har gjort en Kalle Anka-uträkning, säger han.

Bara var tredje arbetslös får ersättning från a-kassan, enligt Arbetsförmedlingens senaste siffra från december 2011. Det blir 130 000 personer. Av dem har bara varannan glädje av höjt tak. De andra får redan 80 procent av inkomsten genom fackets försäkringar.

Kvar blir 65 000 som får mer om taket i a-kassan höjs. Då låter det mycket när Anders Borg säger att höjd a-kassa leder till att 30 000 jobb ryker.

Borgs pressekreterare Peter Larsson skriver att en höjning från 680 till 780 kronor bedöms minska sysselsättningen med 29 000 personer på lång sikt. Detta enligt en rapport från finansdepartementet som säger att det oförändrade taket i a-kassan skapade runt 30 000 jobb mellan 2006 och 2011.

Uträkningen grundas på en modell som säger att tio procent lägre a-kassa innebär 60 000 fler jobb på lång sikt. Den så kallade jämviktsarbetslösheten minskar med 1,2 procentenheter.

Ola Pettersson tror inte att Anders Borgs utspel har någon positiv inverkan på jobbsamtalen mellan regeringen, facken och arbetsgivarna.

– Om det inte blir några förbättringar alls i arbetslöshetsförsäkringen, tror jag inte att de här samtalen har några vidare framtidsutsikter.

Både centern och folkpartiet går emot Anders Borg. Striden inom alliansregeringen har fått stort genomslag i medierna.

De borgerliga, inte LO, har satt a-kassan på dagordningen.

– Jag förstår att det blir mer intressant för medierna när någon i alliansen vill höja taket. Då blir sprängkraften större. Vi i LO har varit ensamma om att driva frågan under lång tid. Vi har lagt mycket tid och kraft på a-kassan, men det har gett väldigt lite resultat, anser Ola Pettersson.

A-kassan är full av hål. Det är inte bara taket som behöver tätas och höjas. Allt färre har rätt till a-kassa. De som tjänar sämst betalar högst avgift. Och LO-kongressen vill ha upp ersättningen till 90 procent.

– Först måste taket höjas. I dag har arbetslöshetsförsäkringen inget värde för stora grupper, eftersom den ger så dåligt skydd. Nästa steg är att sänka avgifterna så att fler har råd att gå med, säger Ola Pettersson.

Christian Bengtzelius, ordförande i Byggnads region Stockholm-Gotland, vill höra mer av LO i debatten om a-kassan.

– Framför allt bör LO tala om varför a-kassan är så viktig. A-kassan ska förhindra att lönerna pressas ner. I dag talar även LO om a-kassan som en omställningsförsäkring.

– En arbetslös byggnadsarbetare i Stockholm får mindre än halva lönen i ersättning från a-kassan. Det motiverar folk att ta jobb till lägre löner. Och då pressas lönerna ner i hela branschen, säger han.