Folkmusikgruppen Moonshee tar oss med på en resa bakåt till England på 60-och 70-talen – och sen framåt igen. Minns grupper som Incredible String Band, Third Ear Band och Steeleye Span. Och även Beatles när George Harrison började spela indisk sitar. Men observera att biljetten gäller tur och retur. Dåtida folk- och världsmusik – ibland med förnamnet psykedelisk – framförs så de blir samtida: en spegel av människor och kulturer som lever sida vid sida och blandas i dagens Storbritannien. Därmed blir musiken också – i själva tonerna och rytmerna – ett politiskt ställningstagande för  det mångkulturella samhället. Moonshee framför engelsk folkmusik som den borde låta idag. Ljuv sång, glidande fioltoner, bubblande tabla och sitar som strängats med taggtråd, traditionella låtar från England, Irland och USA samt en ”cover” på ”Tomorrow Never Knows” (en av de låtar där Beatles var som mest indiska och psykedeliska).

Bengt Eriksson

Veckans CD

Moonshee

Artist: Moonshee
Skivmärke: Park Records

Brittiska nu-folkmusikgruppen Moonshees debutalbum finns på Spotify.

Se och hör en live-inspelning där Moonshee framför  amerikanska (med rötter från Irland?) folksången ”Fair and Tender Ladies”. Finns på YouTube.
Se och hör också den här live-inspelningen där Moonshee framför en annan låt från debutalbumet, ”Cortina Reel Mk 3”. Även detta på YouTube.
På den här videon, också på YouTube, presenterar sig medlemmarna och förklarar varför Moonshees musik låter som den låter.
På YouTube kan man dessutom se och höra en musikvideo till ”Pride Among Equals” – en låt som inte finns på albumet. Budskap: jämlikhet mellan alla sorters människor. Och förresten, vill du ladda ner  ”Pride Among Equals”, så är det gratis och kan göras här.

Musikskribenten PM Jönsson har för nättidskriften Sound of Music sammanställt en Spotifylista med ”100 låtar brittisk folk” (folkmusik, folkrock och acid folk), främst från 60 och 70-talen.