Nu börjar Nevs anställa för tillverkning av elbilen Saab. Hittills har 75 personer fått jobberbjudande och ytterligare 125 ska anställas inom kort.

– Det handlar nu om att säkerställa att vi har kompetens i alla led. De 200 första vi ska anställa är framför allt ingenjörer men också metallarbetare och folk till ledningsgruppen, säger Mattias Bergman, talesperson och operativt ansvarig för Nevs köp av Saab.

Han beskriver det som att Nevs ska skaffa personal som kan fabrikens olika delar. Tanken är att det ska finnas folk som kan måleriet, pressverkstaden och bilfabrikens alla andra delar.

Som Arbetet tidigare berättat blev Nevs köp av Saab klart tidigare i dag. Och om 18 månader ska den första elbilen vara klar för leverans från fabriken i Trollhättan.

– Vi kommer sedan att anställa i den takt som affärsplanen och produktionen kräver, säger Mattias Bergman.

Foto: Denny Lorentzen

Företaget har en prognos över hur många som ska anställas och hur många bilar som ska tillverkas. Det tänker dock inte Mattias Bergman berätta om. Han säger att företaget kommer i efterhand att berätta hur många bilar som sålts.

Nevs ägs av Kai Johan Jiang, som är född i Kina och nu är svensk medborgare.

Fakta: Nevs

Nevs ägs av NME Holdings, som ägs av Kai Johan Jiang. NME är registrerat på British Virgin Islands. NME äger i sin tur State Power Group i Peking som håller på med förnybar energi i Kina. Företaget har 7 000 anställda i Kina och driver 28 kraftverk för biomassa. Företaget utvecklar teknik för vindkraft, energilagring och biobränslepannor.