Foto: Ebba Bohlin (Bilden ingår i utställningen)

Ibland är det som om oönskade ljud äter sig in i ens medvetande. Slip- eller bilningsmaskinen utanför mitt fönster känns då i hela kroppen och påverkar koncentrationen påtagligt. Just ett sådant envist (o)ljud har Ebba Bohlin (född 1976) tämjt genom att omvandla det till ett ljudligt pulserande konstverk.

I det lilla utställningsrummet (Minibar i Stockholm) är det inspelade och loopade ljudet från en pålslagare nära konstnärens hem också fysiskt påtagligt.

Under vernissagen när ljudet från galleriet ekade mellan husen oroade sig dessutom en närboende för hur länge han skulle vara tvungen att stå ut med att ljudet från en annan del av Stockholm som nu intagit hans gata.

Ett blixtrande ljussken från två lågt placerade lampor förstärker det rytmiska och maniska precis som poeten Monica Aasprongs (f 1969) text

skulle du ønske deg en annerledes lyd
skulle du ønske deg et annerledes lys

pulserar i takt med de dundrande slagen.

Texten är tryckt i en spiralform på ett stort pappersark som man som besökare kan ta med sig hem. Diktens korta rader blir till täta andhämtningar och i orden om allting (såväl kroppar, naturfenomen som räntor) som är eller kan vara större, mindre, längre, högre, lägre, grundare eller djupare hörs pålslagarmaskinens rytmiska slag tydligt.

Thomas Olsson

 

 

 

Veckans konst

Feel, feel my heart expanding

Konstnär: Ebba Bohlin
Galleri: Minibar, Hälsingegatan 33, Stockholm
Pågår till: 9 september