Kvinnan bakom kassan tittar närmare på tröjan och byxorna till familjens treåring.

Med en förtjust blick berättar kassörskan att hon häromdagen köpt en likadan utstyrsel till sitt barnbarnsbarn. En pojke som tydligen är tokig i allt som har med traktorer att göra. Hon och ­dottern hjälps åt att passa honom en gång i ­veckan, för det är inte lätt att hålla jämna steg med småttingar längre. Och i höst väntar 70-årsdagen.

Scenen i klädaffären i Cincinnati är långt ifrån ett undantag på den amerikanska arbetsmarknaden. På 15 år har antalet amerikaner som fortsätter jobba efter 65 fördubblats. I våras hade 7,3 miljoner personer i denna grupp ett arbete. Rekordet slogs samtidigt som andra åldersgrupper redovisar svagare sysselsättningssiffror.

Somliga väljer att jobba vidare för att de vill och kan. Bättre hälsa även i högre åldrar och mindre fysiskt påfrestande jobb har gjort det möjligt för fler att stanna kvar på arbetsmarknaden. Fram­för­allt akademiker har under en längre tid valt att fortsätta jobba långt upp i åren.

Men den långa recessionen har också satt sin prägel på amerikanernas pensionsplaner. När finanskrisen bröt ut valde många att gå i pension i förtid.

Huruvida dessa avgångar var frivilliga eller inte kan diskuteras. Valet stod för många mellan pension och arbetslöshet, snarare än seniorliv eller anställning. Det amerikanska ­pensionssystemet öppnar för pensionering vid 62 år, dock med lägre pensionsutbetalningar som följd.

Men sedan massuppsägningarna tunnade ut framträder i stället ett annat mönster. Allt fler väntar med att gå i pension. Förra året var andelen som sköt upp pensionen den högsta sedan Elvis dog.

Mätningar tyder på att många gör det av krasst ekonomiska skäl. Börskrasch och fallande hus­priser har fått mångas sparkapital att krympa från en jordgubbe till ett smultron. Planerna för en livets höst med guldkant visade sig för många bli till en hägring.

Om grusade pensionsdrömmar eller arbetslust har fått den pratglada expediten att ställa sig bakom kassan håller hon för sig själv. Nästa kund står redan på tur med sina klädesplagg. Skenet i blicken skvallrar om att hon nog hellre skulle sitta på golvet och leka med traktorer.