I Beirut spelas väl arabisk musik, äldre traditionell och modern med datarytmer? Det stämmer, i viss mån. Beirut, som före krig och bombningar, kallades ”Lilla Paris”, har som en magnet dragit till sig influenser från övriga arab- och hela världen. Lyssna t ex på Hanine y son Cubano. Jovisst, kubansk musik! Hanine, sångerska och oud-spelare, tar upp traditionen efter den syriske sångare, Asmahan, som 1944 gjorde succé med en kubansk låt. Soumaya Baalbaki sjunger ”arabtango”, Ziyad Sahhab förenar arabiskt med Leonard Cohen och Chehade Brothers, två palestinska bröder, sjunger och spelar oud som om instrumentet var en elgitarr. Dagens Beirut-pop representeras av bl a producenten Zeid Hamdan, som hamnade i fängelse när han i ”General Suleiman” kritiserade Libanons president, och gruppen Mashrou’leila, som blandar arabiskt med jazz, rock och elektronik. En av deras låtar, ”Raksit Leila”, skildrar homosexuell kärlek.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Radio Beirut – Sounds from the 21st Century

Skivmärke: Galileo

Samlingsalbumet Radio Beirut finns på Spotify.

Hör och se Hanine och hennes ”kubanska” grupp i en konsertinspelning på YouTube.
Se och hör Soumaya Baalbaki sjunga ”arabtango” på scen. Också på YouTube.
Se och hör Ziyad Sahhab sjunga, spela oud och förena inspiration från Leonard Cohen med arabiska musiktraditioner. Också en konsertinspelning på YouTube.
Se och hör Chehade Brothers sjunga och spela varsin oud på scen med komp av – vilket tryck! – stor orkester med trumset, ett halvt tjog handtrummor, orgel, violin, en hel blåssektion m m. (YouTube)
Hör och se en video på YouTube till låten ”General Suleiman” med  gruppen Zeid and the Wings.
Se och hör den officiella videon till låten ”Raksit Leila” med gruppen Mashrou’leila.