Tobias Tengström från TCO och Manni Henningsson från Systembolaget. Foto: Anna Goj.

Unionen har utsett Systembolaget på Västerlånggatan i Uddevalla till den HBT-vänligaste arbetsplatsen i landet.

– Det är jävligt roligt att vinna tävlingen, säger Yohanna Larsson, försäljare i butiken och den som nominerat arbetsplatsen till tävlingen.

Priset delades ut idag under Pride-festivalens första dag. Och utdelningen skedde i TCO:s tält på festivalområdet.

Yohanna Larsson nominerade butiken för att visa andra att hon som är gift med en kvinna kan vara som vem som helst på jobbet.

– På jobbet känner jag mig som en i gruppen och det har jag aldrig gjort förut på en arbetsplats.

Hon säger att personalgruppen kanske inte genomfört några särskilda åtgärder, men det finns öppen och tillåtande känsla bland de anställda, säger Yohanna Larsson.

– Och en sådan känsla är nog så viktig att fira, säger hon.

Tobias Tengström är med i Unionens styrgrupp för HBT-nätverk och han har varit med att utse Systembolaget i Uddevalla till den HBT-vänligaste arbetsplatsen. Han tar också fasta på arbetsklimatet i butiken och han pekar på att Systembolaget centralt har en policy som backar upp att skapa en trevlig och tillåtande stämning på företagets arbetsplatser.

– Syftet med priset är att lyfta fram det goda exemplet, säger Tobias Tengström.

– Om man inte kan vara öppen på sin arbetsplats och berätta för sina arbetskamrater om sitt privatliv så är det negativt för produktionen och risken finns att anställda kan må dåligt på jobbet. Det kan också leda till diskriminering, säger han.

Det är andra året som Unionen delar ut priset. Förra året vann AkzoNobel Surface Chemistry i Stenungsund.