En anställd på Europaskolan i Stockholm fick sparken när hon återvände från semestern i sitt hemland, Bulgarien. Skolledningen trodde att kvinnan saknade arbetstillstånd, vilket EU-medborgare inte behöver ha i Sverige.

Kvinnans fackförbund, Kommunal, stämmer nu skolans ägare AB Parts and Paomees i Arbetsdomstolen för brott mot anställningsskydslagen. Facket kräver att kvinnan dels får ett allmänt skadestånd på 150 000 kronor, dels lön och semesterersättning anställningstiden ut.

”Bolaget trodde att kvinnan behövde arbetstillstånd i Sverige och att hon skulle sakna ett sådant, men eftersom kvinnan är bulgarisk medborgare och Bulgarien är medlem i EU behövs inget arbetstillstånd”, skriver facket i sin stämningsansökan.

Dessutom hade kvinnan en tidsbegränsad anställning på drygt elva månader som inte var uppsägningsbar, enligt facket.

Europaskolan har cirka 400 elever i Stockholm från förskolan till årskurs nio. AB Parts and Paomees har 55 anställda och en omsättning på drygt 31 miljoner kronor. Vinstmarginalen var tolv procent, enligt senaste årsredovisningen.

Parterna har inte gått nå för kommentar.