Det hettar till ordentligt i förhandlingarna om nya lärarlöner. Först nobbade facken ett arbetsgivarförslag och det började talas om medling och konflikt. Sedan dök ett nytt förslag upp – som ett av facken just sa nej till.

– Det är för litet och för tunt, sade Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén på torsdagsförmiddagen om det avtalsförslag som de båda lärarfackens styrelser då sagt nej till.

Löneökningarna var helt enkelt för små för lärarfackens högt ställda krav.

Men varken hon eller arbetsgivarparten Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) vill kommentera innehållet i budet närmare. Hon bekräftar att ett flerårigt löneavtal, till skillnad från övriga arbetsmarknaden, har diskuterats.

– Nu vidtar medling, säger hon.

Men den processen kommer att ta tid, först ska parterna komma överens om vem som ska medla. Om en eventuell strejk framöver säger hon:

– Jag kan inte utesluta en konflikt i höst.

Helt ville Eva-Lis Sirén dock tidigare i dag inte slänga in handduken och vid lunchtid kom så ett formellt bud från SKL till lärarfacken, ett bud som innebar vissa förändringar jämfört med det förslag som facken först nobbat, enligt uppgifter till TT.

Lärarförbundet sa till sist dock nej även till det andra budet från SKL.

”Inte heller det andra budet som SKL presenterade garanterar en uppvärdering av lärarnas löner på sikt. SKL har inte tagit den nationella lärarkrisen på allvar”, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén i ett pressmeddelande.

Lärarfacken och deras runt 200 000 medlemmar har gått ut hårt i årets avtalsrörelse. Lönerna ska upp med 10 000 kronor i månaden och ett första tydligt steg ska tas i detta avtal, har det hetat från de hårt spända fackbågarna. Ett för klent slutligt avtal lär göra många medlemmar rejält besvikna.