Nu har Saabs konkursbo fått en köpare. Konkursförvaltarna skriver i ett pressmeddelande att de bjuder in till pressträff ”med anledning av att ett avtal har träffats mellan konkursförvaltarna och köpare av tillgångarna i bolagen”.

Vem köparen är meddelas inte, men det kommer att avslöjas vid en presskonferens klockan 13 i dag.

Anne-Marie Pouteaux på Wistrands advokatbyrå, som är en av konkursförvaltarna, är mycket fåordig kring försäljningen av Saabs konkursbo.

Hon kan inte säga vem köparen är.

– Det står i pressmeddelandet vad som gäller. Jag säger ingenting mer, säger Anne-Marie Pouteaux till TT.

Tidigare klubbordföranden för IF Metall på Saab, Håkan Skött, har inte hört något om försäljningen av Saabs konkursbo när TT når honom på onsdagsmorgonen. Men han tycker att det är bra att affären uppges vara klar.

– Ja, om det är så så är det naturligtvis väldigt skönt. Det måste man säga, säger Håkan Skött.

Elbilskonsortiet National Electric Vehicle Sweden (Nevs) har de senaste dagarna pekats ut som huvudintressent till köpet av Saab Automobiles konkursbo.

Nevs uppgavs så sent som i går ha vunnit budgivningen om Saab mot konkurrenten Youngman. Enligt uppgifter till Dagens Industri har Nevs finansieringen klar, vilket ska ha varit i elbilskonsortiets favör.

Huvudägare till Nevs, med 51 procent av aktierna, är National Modern Energy Holdings. Bolaget är registrerat på brittiska Jungfruöarna, men ägs i sin tur av ett Hong Kong-baserat bolag, China Dragon Base Holding.

Japanska Sun Investment är bolagets andre ägare.

Styrelseordförande för Nevs är Karl-Erling Trogen, tidigare vd för Volvo Lastvagnar. Kai Johan Jiang utsågs nyligen till vd för bolaget.

Saab Automobile och dess dotterbolag Saab Powertrain och Saab Tools gick i konkurs den 19 december 2011.