I dag avgörs om den antifacklige guvernören Scott Walker i delstaten Wisconsin ska få sitta kvar eller tvingas avgå i förtid.

Tyvärr blir nog ingen förvånad om Scott Walker när dagen är slut har vunnit över sin utmanare, demokraten Tom Barrett.

Scott Walkers fullkomligt gigantiska propagandasatsning har enligt alla mätningar nämligen givit resultat.

Scott Walker gjorde sig omåttligt impopulär då han som guvernör trots veckolånga demonstrationer införde ett delstatsförbud för offentliganställda att teckna kollektivavtal. En lagändring innebar också att det blev lättare för arbetsgivare att avskeda sina anställda och till och med vägra betala ut deras innestående löner.

Det var dessa förändringar som ledde fram till det historiska beslutet om misstroendeomröstning. Tillräckligt många av delstatens medborgare hade då skrivit på kravet om nyval och lagen tvingade Scott Walker att bestämma ett valdatum.

I det läget verkade det närmast självklart att Walker skulle bli avsatt.

Hans lagändringar hade rört upp känslor, och folk var arga.

Men de nya reglerna om privata ekonomiska stöd till politiska kandidater där obegränsade stöd är godkända gör att Scott Walker haft en närmast outtömlig propagandabudget under den tid som därefter förflutit.

Och propagandan har givit resultat.

På bara tre vårmånader fick Walker enligt tidningen Huffington Post in 13,2 miljoner dollar, över 90 miljoner kronor, till sin kampanj.

En av bidragsgivarna var enligt tidningen kasinomiljardären Sheldon Adelson, som tidigare spenderat gigantiska summor på den republikanske högermannen Newt Gingrichs presidentkandidatur.

Scott Walker säger själv att han valt att ta emot pengarna för att möta de stöd som demokraternas Tom Barrett skulle få från amerikanska fackföreningar.

Tom Barrett har dock under samma tid bara lyckats dra ihop knappt 6 miljoner kronor.

Enligt Huffington Post har Scott Walker under drygt tre månader före valet spenderat 77 miljoner kronor på sin kampanj och enligt New York Times har Walkers kampanj totalt kostat omkring 320 miljoner kronor.

En anledning till att det är så lätt att dra in pengar för högermannen Scott Walker är att han blivit USA:s frontfigur i kampen mot fackföreningar.

Scott Walker försöker att lagstiftningsvägen i det närmaste krossa fackföreningar och omöjliggöra deras existens, ett försök som fått spridning över USA och som samlas i organisationen National Right To Work, Nationell Rätt att Arbeta.

Rörelsen delar gärna upp USA i befriade ”rätt att arbeta”-stater och ”påtvingade fackföreningar”-stater och på deras hemsida kan man få svar på frågor som ”Hur kan jag eliminera fackföreningar från min arbetsplats?” och ”Hur gör jag om jag vill fortsätta arbeta under en strejk?”

Det som såg ut som en lätt vinst för demokraten Tom Barrett har allteftersom blivit alltmer osäkert.

För bara någon vecka sedan ledde visserligen Barett fortfarande med någon procents övervikt. I dag väger det lika i opinionsmätningarna.

Den massiva propaganda som det amerikanska storkapitalet har utrustat Scott Walker med inför dagens nyval får alltså ses i ljuset av vad företagsägare kan vinna om de med Scott Walkers hjälp får fortsätta jakten på de amerikanska facken.

Det som blir lidande, förutom de arbetande och deras familjer, är bilden av hur demokratin egentligen fungerar i ett land där miljardärer så uppenbart kan köpa sig inflytande.

 

[När 99 procent av rösterna var räknade kl 03.45 lokal tid 6 juni redovisades följande resultat:

Scott Walker (rep)   53,2 %                                                                                   Tom Barrett (dem)  46,3 %

Scott Walker sitter alltså kvar som guvernör för delstaten Wisconsin.]