Albumet Kelmti Horra är lika modernt som traditionellt. Genre: ett slags triphop med rötter i historien. Emel Mathlouthi, född i Tunis och bosatt i Frankrike, sjunger sitt liv och sitt land. Sångerna handlar om frihet och framtid; hennes och alla kvinnors, hennes och andra människors. ”Ya Tounes Ya Meskina” (”Poor Tunisia”, enligt CD-häftets engelska översättning) blev en kamp- ja, en ny nationalsång under den arabiska våren i Tunisien. Titelsången ”Kelmti Horra” (”My Word Is Free”) handlar om yttrandefrihet, vars och ens rätt att uttrycka sin åsikt. Hon har tre förebilder: Joan Baez (ingen presentation behövs), Fairuz (nog Libanons främsta sångerska) och Syster Marie Keyrouz (orientalkristen sångerska från Libanon). Hörs det? Kanske något men inte mycket. Emel Mathlouthi har sin egen röst. Hon sjunger så intensivt och så starkt, så melodiskt och så rytmiskt – allt! – att mitt hjärta smälter.

Bengt Eriksson

Veckans CD

Kelmti Horra

Artist: Emel Mathlouthi
Skivmärke: World Village

Inte hela albumet men några låtar från Kelmti Horra med Emel Mathlouthi finns på Spotify.
Kortare smakprov från samtliga låtar på albumet finns på Emel Mathlouthis hemsida.

Promotionvideo med sången ”Kelmti Horra”. Se och hör på YouTube.
Skivbolaget har också gjort en längre presentationsvideo med live-inspelningar, sång till akustisk gitarr och även en intervju (på franska) med Emel Mathlouthi. Se och hör på YouTube.
Emel Mathlouthi sjunger en avskalad men desto mer intensiv version av ”Kelmti Horra”. Från ett scenframträdande, se och hör också detta på YouTube.
En inspelning från en fransk TV-konsert där Emel Mathlouthi sjunger ”Dhalem” (”Tyrann” på svenska), en annan sång från albumet Kelmti Horra, under fjolårets Ramadan. Se och hör på YouTube.