De 14 LO-förbunden har strandat förhandlingarna om ett nytt bemanningsavtal. De vill sätta stopp för att företag smiter från garantilönen genom att låta anställda gå arbetslösa i slutet av varje månad.

Följden blir en dubbel lönesänkning. Den framtida garantilönen sänks undan för undan, eftersom den beräknas på arbetad tid under de tre senaste månaderna. Inget i avtalet hindrar bemanningsföretagen att göra så här.

– Det är ett hål som vi måste täppa till, säger LO-ombudsmannen Kent Ackholt, som leder de samordnade förhandlingarna.

I dag beräknas garantilönen per månad. De 14 LO-förbunden vill ha en ny garantilön som beräknas per timme.

– Det innebär att en arbetsgivare som bänkar sina anställda under månadens sista två dagar ändå måste betala dem 90 procent i garantilön, berättar Kent Ackholt.

LO-förbunden strandade förhandlingarna i måndags kväll. Nästa steg är att säga upp avtalet. Ett beslut om det kan tas i LO:s avtalsråd i morgon, onsdag.

Därefter kan de 14 LO-förbunden samfällt varsla om konflikt.

Motparten, Almega Bemanningsföretagen, vill i stället göra det möjligt för facket att ta en tvist om ett företag trixar för att slippa betala garantilön.

– Vi vill att motparten ska kunna begära en tvisteförhandling om det förekommer missbruk. Vi har ett gemensamt ansvar att vårda kollektivavtalet, säger Per Gradén, förhandlingschef på Almega Bemanningsföretagen.

 Förhandlingarna berör 25 000 årsanställda i personaluthyrningsföretag, antagligen minst dubbelt så många anställda eftersom deltid är vanligt och folk går ut och in i branschen.

De får nästan alltid betalt per timme, men garantilönen räknas om till 90 procent av månadslön. Månadslönen beräknas i sin tur på vad den anställde har tjänat under de tre senaste månaderna.

Det här kan locka företag att dribbla med vilka som ska hyras ut i slutet på månaden för att så många som möjligt ska komma upp i 90 procent. Då behöver företagen inte betala någon garantilön.

FAKTA

Samma lön

Inhyrda arbetare ska tjäna lika mycket som kundföretagens egna anställda. Det står i bemanningsavtalet. Garantilönen är 90 procent av lönen för utfört arbete.