Foto: Stig-Åke Jönsson

Hur länge orkar man fortsätta jobba? Bilden är från en dansk butik som satsat på att anställa äldre för att få en mer blandad personalstyrka.

 

Satsa på arbetsmiljön, rehabilitering, livslångt lärande och bekämpning av åldersdiskriminering. Det är Socialdemokraternas recept för högre pensionsålder.

Regeringens förslag om att höja pensionsåldern till 75 år gick inte spårlöst förbi. På arbetsplatser runt om i landet frågar sig många hur regeringen kan komma med ett sådant förslag, samtidigt som de för en politik som motverkar att fler arbetar längre.
Fram till år 2025 sker 1,6 miljoner pensionsavgångar i landet. Generationsväxlingen är särskilt omfattande i den offentliga sektorn. På sina håll blir åldersavgångarna inom kommuner och landsting större än tillskottet av ungdomar.
Samhället har inte råd att avstå från 60-plussarnas kompetens på arbetsmarknaden. För individen innebär varje extra månad i arbete en förbättrad pension och för många också en viktig gemenskap.

Det är arbete som betalar vår välfärd. Fler år i arbetslivet ger bättre pension. Det är dessutom bara genom ett ökat antal arbetade timmar som det är möjligt att finansiera skola, vård och omsorg med en hög ambitionsnivå. Därför är det viktigt att bekämpa ­arbetslösheten och göra det möjligt för fler att arbeta längre upp i åldrarna.

Den genomsnittliga pensionsåldern har stigit men fortfarande är det bara hälften av befolkningen som jobbar fram till 65 års ålder. Det är knappast höga skatter som gör att människor lämnar arbetslivet i förtid. Orsaken är i stället att man är utsliten, att kroppen inte orkar längre. Det kan också bero på arbetslöshet, att ens kompetens inte längre efterfrågas eller att man är utsatt för smygande åldersdiskriminering.

Regeringen lägger krokben för sig själv. Med en annan politik skulle det vara möjligt för fler att arbeta längre. För att det ska bli så krävs investeringar för omställning, fortbildning och arbetsmiljö.

För att fler ska ha möjlighet att jobba fram till pensionsåldern, eller ännu längre, krävs insatser på flera områden:

1. Bättre arbetsmiljö. Arbetsmiljön på landets arbetsplatser bestämmer möjligheten att jobba fram till pensionsåldern. Regeringen har kraftigt minskat resurserna till Arbetsmiljö­verkets inspektionsverksamhet. Ar­betslivsinstitutet är nedlagt. Vi vill gå i motsatt riktning och förstärka Arbetsmiljöverket, satsa på samlad forskning om arbetsmiljöfrågor, stärka skyddsombudens roll och genomföra en särskild satsning på kvinnors ­arbetsmiljö.

2. Bekämpa åldersdiskriminering. Det krävs en attitydförändring som uppvärderar den viktiga erfarenheten som finns på våra arbetsplatser. Erfarna medarbetares kompetens ska tas tillvara, till exempel som mentorer och handledare för yngre och nyanställda. Arbetsförmedlingen ska erbjuda hjälp, stöd och utbildning även för den som passerat 55.

3. Livslångt lärande. Förändringstakten är hög i arbetslivet. Jobbet förändras, tempot och komplexiteten ökar. För att ha en chans att hänga med i utvecklingen på det egna jobbet, eller för att ha möjlighet att byta bana i yrkeslivet krävs olika former av utbildning som underlättar rörlighet. Vi vill satsa stort på vuxenutbildning, utbildningsvikariat och arbetsmarknadsutbildning. Vi ser även stora behov att utveckla fler och bättre former för att säkerställa kontinuerlig kompetensutveckling för alla anställda.

4. Rehabilitering och omställning. Re­geringens förändringar i sjukförsäkringen leder till omfattande utförsäkringar – så här långt har över 65 000 personer utförsäkrats ur sjukförsäkringen. En sjukförsäkring med bra rehabilitering, reella omställningsinsatser, förbättrade ersättningar och höjda tak ger en riktig arbetslinje och förhindrar att människor slås ut från arbetsmarknaden.

Det är rimligt och bra att fler arbetar mer. Därför måste politiken läggas om så att den bidrar till ett hållbart arbetsliv där varje människas förmåga tas tillvara. Vi vill inte ha en politik som sliter ut människor i förtid eller lämnar hundratusentals i långvarig arbetslöshet.

Sverige behöver en ny politik som leder till fler jobb. Sverige behöver en socialdemokratisk arbetslinje där fler arbetar och har heltidsanställningar. Det behövs också snabbare integration av nya svenskar, jobb för ungdomar och insatser för att fler ska kunna stanna längre på arbetsmarknaden.

Ylva Johansson
Arbetsmarknadspolitisk talesperson (S)

Tomas Eneroth
Socialförsäkringspolitisk talesperson (S)