Strejkhotet mot radio och tv är över. Med en timmes marginal enades parterna om ett nytt avtal.
– Det är jätteskönt. Som förhandlare vill man ju aldrig ha konflikter de kan vara lätta att gå in i men är betydligt knivigare att komma ur, säger Magnus Kendel, chefsförhandlare på Almega tjänsteföretagen.

Det nya avtalet ger löneökningar på 2,6 procent och alla garanteras minst 300 kronor mer i månaden. Individgarantin var en viktig fråga för Unionen.

En av de andra stötestenarna i konflikten gällde att arbetsgivarna vill ändra reglerna för de anställdas schemaläggning, vilket facket inte accepterade, men den frågan är nu löst och reglerna förblir oförändrade på den punkten.

– Med medlarnas hjälp hittade vi ett sätt att byta det mot ändrade semesterregler, säger Magnus Kendel.

En annan svårlöst fråga var fackets krav på 0,2 procent extra löneökningar. Kravet beror på en överenskommelse i förra kollektivavtalet om avsättningar till kompetenskonton på 0,2 procent som skulle betalas tillbaka om kontona inte blev av.

Några extra löneökningar finns inte med i det nya avtalet, men Unionens förhandlingschef Niklas Hjert, säger i ett pressmeddelande att facket ändå blivit kompenserade genom andra förbättringar.

– De förbättrade helgersättningar och semestervillkor tillsammans med höjda lägstlöner som avtalet innehåller motsvarar väl dessa 0,2 procent.

Det nya avtalet är ettårigt och gäller från och med den 1 april i år. Att avtalet nu är klart innebär att strejken som skulle ha inletts klockan 16 i dag på SVT, SR, UR och Radiotjänst nu är avblåst.