Bilprovningskonflikten kan vara på väg mot en lösning. Unionen och Almega väntar medlarbud inom kort. Men inom public service blir det strejk på onsdag, i alla fall enligt Medieföretagens chefsförhandlare.

För en dryg vecka sedan varslade fackförbundet Unionen om konflikt för anställda på en rad bilprovningsstationer och inom public service. Facket vill genom varslet sätta press på arbetsgivarna inom Almega så att nya avtal ska tecknas innan strejken bryter ut på onsdag klockan 16. Men det ser kärvt ut när det gäller avtalet för public serviceföretagen. Magnus Kendel, chefsförhandlare på Almega Medieföretagen räknar med att strejken blir ett faktum.

– Det blir konflikt, det är jag helt övertygad om. Vi har riggat för det, säger han till TT.

Unionens förhandlingschef Niklas Hjert är förvånad över Magnus Kendels uttalande.

– Det låter som en konstig inställning. Vi vill givetvis att det här löser sig utan konflikt, även om vi också förberett oss för strejk när vi varslat, säger han.

Om konflikten bryter ut kommer bland annat SVT 2 att stängas ned och Sveriges radio kommer att sända mycket repriser. Även UR och Radiotjänst berörs av fackets varsel medan SVT 1 och Barnkanalen undantas från konflikten.

Bakgrunden till varslet är att facket inte vill gå med på arbetsgivarnas föreslagna förändringar när det gäller de anställdas schemaläggning. Facket vill också få tillbaka de 0,2 procent av löneutrymmet som avsattes i förra avtalsrörelsen till kompetenskonton som aldrig infördes.

– Vi kräver 2,6 procent enligt märket och att Almega står för överenskommelsen som vi träffade i förra avtalsrörelsen som säger att de här 0,2 procenten ska betalas tillbaka, säger Niklas Hjert.

Magnus Kendel ser det dock som att Unionen kräver 2,8 procents löneökningar, och säger till TT att det aldrig var tänkt att de 0,2 procenten skulle betalas tillbaka i form av löneökningar.

På Svensk Bilprovning hotar också en strejk på onsdag eftermiddag. Även där är de avsatta pengarna till kompetenskontona en stötesten liksom arbetsgivarnas krav på att slopa de garanterade löneökningarna till alla, så kallade individgarantier.

Parterna har haft överläggningar med medlarna under helgen och enligt Unionens förhandlingschef Niklas Hjert väntas ett medlarbud under eftermiddagen.

– Jag vet inte om vi fått det än eller om det är på gång, men det blir troligen svar imorgon, säger han.

Han har svårt att förstå hur frågorna som återstår i förhandlingarna med de båda motparterna inom Almega ska kunna gå så långt som till en konflikt.

– Vi borde ha kunnat lösa det här för länge sedan. Men det verkar tyvärr som om de på Almega har bundit upp sig i en politisk prestigefråga när det gäller de här 0,2 procenten, säger han.

Varslet inom public service omfattar runt 200 anställda. Inom Svensk bilprovning gäller varslet 1 240 anställda på 180 besiktningsstationer. Ungefär en tredjedel av bilprovningsstationerna stänger på onsdag, om strejken bryter ut, medan resten stänger den 15 maj.