Foto: Pontus Lundahl

Tusentals gamla bygghandskar ska symbolisera att byggnadsarbetare dör på sina jobb. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) tog emot en av dem som Byggnads från Haninge dumpade mitt i Stockholms city i dag.

– Vi vill att skiten ska in i politiken, säger byggnadsarbetaren Kent ”Renen” Johansson, en av dem som dumpade säckvis med handskar utanför regeringens Rosenbad.

Byggnadsarbetarna krävde att framöver få vara med på en hearing om dödsolyckorna på byggarbetsplatser. De ville se ett höjt anslag till Arbetsmiljöverket så att dubbelt så många inspektörer som det finns i dag kan anställas.

– Det kändes bra efteråt, säger Kent ”Renen” Johansson. Hillevi lyssnade på en del, och att hon tog emot en av handskarna tog vi som ett löfte inför framtiden.

Att 111 personer har omkommit på byggen de senaste tio åren var grunden för Byggnads och övriga LO:s protester runt om i landet under fredagen. På LO-borgens innergård inledde ordförande Wanja Lundby-Wedin en tyst minut strax före klockan tolv. 55 skyddsombud från hela landet var med.

Sveriges Byggindustrier stödde också den tysta minuten för att hedra dem som avlidit på grund av arbetsplatsolyckor, arbetsrelaterade sjukdomar eller självmord efter mobbning på arbetet.