Lillemor Arvidsson, den första kvinnliga ordföranden i LO-förbundet Kommunal och förra landshövdingen på Gotland, har avlidit 68 år gammal.

Foto: Anna Littorin

”Det är obegripligt att hon är borta. Hela Kommunal sörjer i dag en stark, inspirerande och jordnära ledare.”, skriver Kommunals nuvarande ordförande Annelie Nordström i en kommentar.

Arvidsson började sin bana som vårdbiträde på lasarettet i Uddevalla på 1970-talet och engagerade sig där fackligt. 1982 blev hon ombudsman för Kommunal. 1988 utsågs hon till Kommunals ordförande.

Hon engagerade sig särskilt mycket för jämställdhetsfrågor. Under början av 1990-talet var hon även ledamot i den socialdemokratiska partistyrelsen.

1998 utsågs Arvidsson av regeringen till landshövding i Gotlands län, en post hon satt på i sex år. Hon engagerade sig i en mängd olika frågor men var kanske mest känd för sitt intresse för Gotlandstrafiken.

”Med erfarenheter från sitt fackliga arbete så hade hon en stor kamplust som kom väl till pass när det gällde. Lillemor var en färgstark person som ofta sågs och hördes och i olika sammanhang efterfrågades som talare. Vi är många arbetskamrater och invånare i länet som tänker på och saknar Lillemor denna dag.”, skriver länsstyrelsen på Gotland i ett pressmeddelande.

Arvidsson avled efter en kort tids sjukdom.